Dolar pod pritiskom, investitori oprezni zbog političkih neizvjesnosti

Dolar pod pritiskom, investitori oprezni zbog političkih neizvjesnosti

Dolar je u petak na međunarodnim tržištima oslabio prema korpi valuta, nakon što je dobra vijest u vezi sa poreznom reformom pala u drugi plan zbog novih medijskih izvještaja o mogućoj ruskoj ulozi u američkim predsjedničkim izborima.

Američka valuta je u takvoj atmosferi prema japanskoj oslabila za više od 0,5 posto, na 112,395 jena, najniže nivoe od 19. oktobru.

Eurom se trgovalo po 1,1794 dolara, što znači da je u poređenju s prethodnim zatvaranjem prema dolaru ojačao za 0,2 posto.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je stoga skliznuo za 0,3 posto, na 93,700 bodova.

Jutros su ulagači veću pažnju posvetili najnovijim medijskim izvještajima vezanim za istragu mogućeg ruskog upliva u američke predsjedničke izbore u 2016. godini.

To je zasjenilo podršku koju je dolar crpio iz odobrenog prijedloga porezne reforme u Zastupničkom domu koja je duže vrijeme bila u glavnom fokusu tržišta. Prijedlog zakona, koji će dovesti do najvećih izmjena u sistemu oporezivanja u SAD-u od 80-ih godina prošlog stoljeća, sada će biti upućen u Senat.

Od važnih događanja u fokusu i dalje ostaje svaka naznaka napretka na planu porezne reforme u Sjedinjenim Državama. Prvi manji korak na tome planu postignut je u četvrtak u Zastupničkom domu, koji je dao zeleno svjetlo prijedlogu poreznih izmjena, a na redu je sada glasovanje u Senatu, koje po ocjeni analitičara predstavlja daleko veću prepreku.

“Teško je išta razlučiti, no dolaru ne ide u prilog okruženje u kojem politika i politička neizvjesnost ostaju intenzivirane”, kazao je valutni analitičar u ING-u Viraj Patel. Dodao je i da će pravi test za prijedlog zakona biti u Senatu, gdje republikanci imaju vrlo tijesnu većinu.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci