Dolar pao nakon tri sedmice rasta

Dolar pao nakon tri sedmice rasta

Nakon tri sedmice rasta, dolar je prošle sedmice na svjetskim valutnim tržištima pao prema korpi valuta jer su ulagači oprezni zbog neizvjesnosti u vezi sa poreznom reformom u SAD-u.

Kurs dolara je skliznuo prema japanskoj valuti prošle sedmice za 0,5 posto, na 113,50 jena.

Američka valuta je i prema europskoj oslabila za 0,5 posto, pa je cijena eura dosegla 1,1665 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošle sedmice za 0,6 posto, na 94,37 bodova.

Pritisak na dolar posljedica je neizvjesnosti u vezi sa poreznom reformom u SAD-u jer od prošle sedmice postoje dva prijedloga republikanaca koji se razlikuju u nekim ključnim tačkama.

Naime, nakon što su prethodne sedmice republikanci u Zastupničkom domu Kongresa predstavili prijedlog porezne reforme, to su isto prošle sedmice učinili republikanci u Senatu, a prema njihovom prijedlogu smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 posto odgodilo bi se za godinu dana.

Ti i neki drugi prijedlozi iz Senata dodatno su zakomplicirali ionako kompliciranu situaciju, s obzirom na to da republikanci iz Zastupničkog doma predlažu i ukidanje nekih popularnih poreznih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih grupa.

Ulagači su razočarani jer bi ključna porezna reforma u SAD-u, koju američki predsjednik Donald Trump najavljuje još od izborne kampanje, mogla biti odgođena do 2019. godine.

Smanjenje poreza bi moglo podstaći potrošnju, što bi moglo dodatno podstaći rast ekonomije i inflacije. To bi, moglo navesti FED da ubrza tempo povećanja kamata u idućem periodu, što bi podržalo kurs dolara.

“Kretanja u trgovanju su se usredotočila na situaciju na planu porezne reforme u SAD-u i moguću odgodu koja će uslijediti. Porezna reforma će ostati u centru pažnje”, kaže Bart Wakabayashi, menadžer u State Street Bank and Trustu.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci