Dolar oslabio, strahuje se od posljedica kineskog odgovora

Dolar oslabio, strahuje se od posljedica kineskog odgovora

U opreznom trgovanju u srijedu na valutnim tržištima su zabilježene blage oscilacije kurseva najvažnijih svjetskih valuta jer ulagači zaziru od novih rizičnih investicija u kontekstu američko-kineskih trgovinskih napetosti.

Dolarom se u takvoj atmosferi trgovalo po 106,39 jena, što znači da je dolar pao za 0,2 posto u poređenju s prethodnim zatvaranjem budući da jen obično jača u vremenima većih neizvjesnosti na ekonomskom i političkom planu.

Euro je oslabio za blagih 0,1 posto prema dolaru pa se njime trgovalo po 1,2264 dolara. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je pritom, također, za blagih 0,1 posto, na 90,102 boda.

Američka valuta je neznatno oslabila jer dio ulagača smatra da će američke carine na kineske proizvode i protumjere Pekinga naštetiti dolaru, dok su drugi uvjerenja da bi američko-kineski trgovinski spor mogao biti zauzdan.

U fokusu je najnovija najava američkih carina u visini 25 posto na 1.300 kineskih proizvoda s područja industrijske tehnologije, prometa i medicine kako bi se primoralo Kinu da izmijeni dosadašnju praksu na području zaštite intelektualnog vlasništva. Iz kineskog ministarstva trgovine su poručili da će uskoro uvesti odgovarajuće protumjere na američke proizvode.

Već jutros Kina je objavila da uvodi dodatne carine od 25 posto na 106 američkih proizvoda, uključujući soju, automobile, kemijske proizvode, izvijestila je državna televizija CCTV. Datum stupanja carina na snagu bit će objavljen kasnije.

Ekonomski pokazatelji koji se očekuju u srijedu mogli bi fokus tržišta preusmjeriti na politiku centralnih banaka, makar u eurozoni. Nove smjernice u vezi s tim mogle bi ulagačima pružiti prve procjene statističkog ureda Eurostata o godišnjoj inflaciji u eurozoni u martu.

Također, ulagači će u petak pratiti američki izvještaj o zaposlenosti i komentare predsjednika američke centralne banke Jeromea Powella, što bi im trebalo pomoći u određivanju smjera kretanja kursa dolara.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci