Dolar oslabio prema jenu, u fokusu porezna reforma u SAD-u

Dolar oslabio prema jenu, u fokusu porezna reforma u SAD-u

Dolar je u četvrtak oslabio prema jenu na međunarodnim tržištima deviza, pritisnut glasinama o mogućoj odgodi porezne reforme u Sjedinjenim Državama i padom prinosa na američke državne obveznice.

Američka valuta je prema japanskoj pritom oslabila za oko 0,3 posto, na 113,46 jena, i drži se neznatno iznad najnižeg nivoa u osam dana zabilježenog u srijedu te ostaje znatno ispod najvišeg nivoa u osam mjeseci od 114,735 jena, koji je nakratko dosegao u ponedjeljak.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je ostao više-manje nepromijenjen u poređenju s prethodnim zatvaranjem, na 94,903 boda. Drži se tako ispod najviših nivoa u tri mjeseca, od 95,150 bodova, koje je dosegao krajem oktobra.

Eurom se pritom trgovalo po gotovo nepromijenjenom kursu u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, po 1,1592 dolara. Zadržao se tako iznad 1,1553 dolara, najnižih nivoa od 20. juli, na koje se u jednom trenutku spustio u utorak.

Ulagače brine moguća odgoda porezne reforme koju zagovara američki predsjednik Donald Trump, a takva mogućnost po riječima analitičara ne ide na ruku dolaru, koji se zbog takvih glasina i nalazi pod pritiskom. Dodatne pritiske mu izaziva i pad prinosa na američke državne obveznice.

Prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice, čija su kretanja usko povezana s kretanjima kursa dolara prema jenu, iznosili su jutros 2,329 posto i drže se ispod najviših nivoa u sedam mjeseci od 2,477 posto, koje su dosegli krajem oktobra.

Što se tiče odgode porezne reforme koju je Trump naveliko obećavao u izbornoj kampanji, i najmanja odgoda planiranog smanjenja poreza u SAD-u, ili mogućnost da predložene reforme budu razvodnjene, ne bi išlo u prilog dolaru, ističu analitičari.

“Dolar bi mogao prolaziti fazu slabljenja uslijed neizvjesnosti u pogledu sprovedbe porezne reforme”, ocijenio je Steven Dooley, valutni analitičar u Western Union Business Solutions.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci