Dolar ojačao, ulagači skloniji riziku

Dolar ojačao, ulagači skloniji riziku

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošle sedmice ojačao jer je zbog smanjenja bojazni od trgovinskih ratova ojačala sklonost ulagača prema riziku i jer su japanska i europska centralna banka poručile da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle sedmice je porastao za 0,3 posto, na 90,20 bodova.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj porasla za 0,9 posto, na 106,75 jena.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je kurs eura pao za 0,1 posto, na 1,2305 dolara.

U prvoj polovini sedmice na valutnim tržištima su jačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital jer je na globalnim berzama vladala nesigurnost zbog najave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija.

Ublažena strahovanja od trgovinskog rata

Međutim, u drugom dijelu sedmice ublažena su strahovanja od izbijanja trgovinskog rata, nakon što je Trump, premda nametnuvši carine na uvoz čelika i aluminija, ipak ublažio stavove najavivši izuzeća za Kanadu i Meksiko, čime je dao šanse i drugim zemljama da ispregovaraju slične ustupke.

“Postoji mnoštvo potencijalnih izuzeća, stoga sam mišljenja da ulaganja u jen, kao sigurno utočište u nestabilnim vremenima, splašnjavaju”, kazao je Roy Teo, valutni analitičar u LGT Banku.

Sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama ojačala je i zahvaljujući splašnjavanju tenzija između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Predsjednik Trump je izjavio u petak da je spreman susresti se sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom, što bi bio njihov prvi susret licem u lice i veliki preokret u nuklearnim napetostima s Pjongjangom.

Jačanje dolara se zahvaljuje i porukama drugih centralnih banaka da će nastaviti voditi popustljivu monetarnu politiku.

Prigušena inflacija u eurozoni

Predsjednik Europske centralne banke (ECB) Mario Draghi u četvrtak je upozorio na prigušenu inflaciju u eurozoni i opasnosti od rastućeg protekcionizma, i tim porukama izazvao pritiske na slabljenje eura.

U petak su u fokusu bile i poruke s redovne sjednice japanske centralne banke, koja je potvrdila ustrajnost u sprovedbi ultra popustljive monetarne politike u idućim mjesecima.

Iako je iskazao optimizam u pogledu rasta, guverner Haruhiko Kuroda je ponovio da ostaje pri planu da izmjena u monetarnoj politici neće biti dok inflacija ne dosegne zacrtanih dva posto.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci