Dolar ojačao prema euru, trgovci neskloni riziku

Dolar ojačao prema euru, trgovci neskloni riziku

Dolar je u četvrtak blago ojačao prema euru na međunarodnim tržištima valuta, pri čemu trgovci u kontekstu retorike trgovinskog rata nisu skloni riziku, procjenjujući da će američkoj valuti podršku pružati snažna ekonomija, otporna na protekcionizam.

Euro je prema dolaru oslabio za 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,1587 dolara.

Na istom postotnom gubitku prema zelenoj novčanici je bio i japanski jen, kliznuvši na 111,15 jena za dolar.

Dolarov indeks je prema korpi šest ostalih ključnih svjetskih valuta bio pak na identičnom postotnom dobitku, dosegnuvši 95,345 bodova.

Trgovci procjenjuju da će trgovinske napetosti ići na ruku dolaru budući da se američka ekonomija može bolje nositi s protekcionizmom nego tržišta u nastajanju, a nagađaju i da bi carine mogle smanjiti američki trgovinski deficit.

Na tržištima ovog ljeta dominira zabrinutost zbog mogućih posljedica američkih sankcija Rusiji i Turskoj, ali i zbog sve izraženijih napetosti na Bliskom istoku i u Europi.

“Politika i dalje kratkoročno izaziva nered na globalnim tržištima valuta… gdje se pitamo je li ikoja valuta uistinu sigurna”, konstatira Viraj Patel iz holandske banke ING.

Ruski rubalj je tako pao na najniži nivo od novembra 2016. godine, spustivši se ispod psihološki važne granice od 65 rubalja za dolar, nakon što je Washington poručio da će Rusiji uvesti nove sankcije.

Turska lira je pak nakratko pala na najniži nivo prema dolaru otkada se počelo trgovati tim dvjema valutama, oslabivši u odnosu na prethodni dan 2,5 posto nakon što se turska delegacija u Washingtonu susrelo s američkim dužnosnicima kako bi pokušali riješiti spor između dvije zemlje saveznice u sklopu NATO-a.

Pažnja se sada okreće objavi izvještaja o inflaciji u SAD-u u julu zbog procjena trgovaca da bi moglo ponuditi smjernice o tempu podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u.

“FED baš nema previše prostora za dodatno zaoštravanje monetarne politike. Na tržištu danas prevladava nesklonost riziku i valutama se trguje u vrlo uskom rasponu”, konstatira Manuel Oliveri iz londonskog ureda Credit Agricolea.

Među ostalim valutama isticala se britanska funta koja se spustila na 1,2842 dolara zbog pojačanih špekulacija trgovaca da Britanija i Europska unija prije Brexita neće postići dogovor o trgovinskom režimu.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci