Dolar ojačao drugu sedmicu, američka ekonomija stabilno raste

Dolar ojačao drugu sedmicu, američka ekonomija stabilno raste

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta je porasla i prošle sedmice, drugog zaredom, jer američka ekonomija stabilno raste, pa FED ostaje pri planovima o daljnjem postupnom povećanju kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle sedmice je ojačao za 0,5 posto, na 95,15 bodova.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj porasla za 0,2 posto, na 111,25 jena.

Dolar je ojačao i u odnosu na europsku valutu, pa je kurs eura pao za 0,7 posto, na 1,1570 dolara, nedaleko najnižeg nivoa u pet sedmica. Jačanje dolara se zahvaljuje dobrim pokazateljima iz američke ekonomije koji ukazuju na njegov stabilan rast.

Tako je objavljeno da je u julu u SAD-u broj zaposlenih povećan za 157.000. To je, doduše, manje od očekivanih 190.000, no stopa nezaposlenosti je pala na samo 3,9 posto, nedaleko najnižeg nivoa u 18 godina.

„Podaci su solidni i nisu promijenili glavnu tezu da će do kraja godine FED još u dva navrata povećati kamatne stope”, kaže Alfonso Esparza, analitičar u kompaniji OANDA.

Već su prije, polovinom sedmice, čelnici američke centralne banke nakon dvodnevne sjednice poručili da ekonomija nastavlja stabilno rasti, dok se situacija na tržištu rada i dalje poboljšava, a inflacija kreće blizu ciljanih nivoa od 2 posto.

Zbog toga se, signalizirali su, može očekivati daljnje postupno povećanje kamata. Zahvaljujući tome, dolar je ojačao, premda napetosti na američko-kineskom trgovinskom planu ne popuštaju. Peking je u petak objavio listu više od 5.200 američkih proizvoda u vrijednosti od 60 milijardi dolara na koje kani uvesti carine od 5 do 25 posto.

To je bio odgovor Kine na poruke Washingtona polovinom sedmice da planira uvođenje 25-postotnih, a ne 10-postotnih carina, kako je prijetio prije, na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 200 milijardi dolara.

Ukupno su dosad SAD i Kina jedna drugoj uveli carine na uvoz robe u vrijednosti od 34 milijarde dolara s obje strane. Washington bi uskoro mogao uvesti carine na još 16 milijardi dolara uvoznih proizvoda iz Kine, a Peking je najavio protumjere istog intenziteta.

Kina je dosad ili uvela ili najavila uvođenje carina na ukupno 110 milijardi dolara vrijedne američke proizvode, gotovo sav uvoz iz SAD-a. U prošloj godini, naime, ukupan izvoz iz SAD-a u Kinu je iznosio 130 milijardi dolara.

Od početka maja Kina i SAD su održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez rezultata.

U međuvremenu, kineski juan je pod prodajnim pritiskom zbog bojazni da će višemjesečni trgovinski sukob naštetiti tom drugom najvećoj svjetskoj ekonomiji.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci