Dolar nedaleko najnižih nivoa u dvije sedmice; u fokusu geopolitički rizici

Dolar nedaleko najnižih nivoa u dvije sedmice; u fokusu geopolitički rizici

U opreznom trgovanju zbog geopolitičkih rizika vezanih za Siriju na svjetskim tržištima u četvrtak se dolar zadržao nedaleko najnižih nivoa u dvije sedmice prema korpi drugih najznačajnijih svjetskih valuta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ostao gotovo nepromijenjen u poređenju sa zatvaranjem tržišta dan ranije, na 89,57 bodova, neznatno iznad najnižeg nivoa u dvije sedmice od 89,35 bodova, na koji se nakratko spustio u srijedu.

Dolar je pritom u odnosu na jen bio na dobitku tek blagih 0,1 posto, na 106,88 jena, nakon što je dan ranije pao za 0,4 posto. Japanska valuta obično jača u vremenima veće nestabilnosti na ekonomskom i geopolitičkom planu i od početka godine je ojačala više od pet posto, prenosi seebiz.eu.

Euro se istovremeno stabilizirao oko nivoa s prethodnog zatvaranja, na 1,2362 dolara, nakon što je od početka sedmice ojačao za 0,7 posto, podržan najnovijim izjavama dužnosnika Europske centralne banke (ECB) kojima su ojačana očekivanja da je banka na putu normalizacije monetarne politike.

Za daljnje smjernice u vezi sa kretanjem kursa eura ulagači će pratiti objavu zapisnika s posljednje ECB-ove sjednice održane u martu.

Dolaru je izostala podrška dan ranije od objave zapisnika s posljednje sjednice američke centralne banke premda upućuje na daljnje zaoštravanje monetarne politike.

“Ove sedmice glavna tema na valutnim tržištima bila je obnovljena sklonost ulagača rizičnim investicijama, a danas je pak u prvom planu oprez zbog geopolitičkih rizika”, kazao je Adam Cole, valutni analitičar u RBC Capital Marketsu.

Valutni analitičar u Nomuri Bilal Hafeez mišljenja je da je situacija na širem ekonomskom planu i po pitanju rizika postala nestabilna nakon 2017. godine u kojoj su tržišta dionica snažno jačala, uz istovreman ekonomski rast na globalnom nivou i blagu inflaciju. “Ove godine sve to se preokrenulo”, zaključio je.

O autoru

Srodni članci