Dolar najniži u mjesec dana nakon sjednice FED-a

Dolar najniži u mjesec dana nakon sjednice FED-a

Kurs dolara  je pao u četvrtak na međunarodnim tržištima na najniže nivoe u mjesec dana prema korpi drugih najznačajnijih valuta, pod pritiskom procjena američke centralne banke u vezi sa rastom kamata.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je pao za 0,3 posto, na 89,396 bodova, najniže nivoe od 20. februara. U srijedu je oslabio za 0,65 posto, što je bio njegov drugi najveći dnevni gubitak od početka godine.

Na sličnom je gubitku jutros američka valuta bila i prema japanskoj, skliznuvši na 105,74 jena. Istovremeno, eurom se trgovalo po 1,2366 dolara, što znači da je ojačao za 0,24 posto u poređenju s prethodnim zatvaranjem.

FED je u srijedu očekivano podigao kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, na 1,75 posto. Istovremeno, signalizirao je još dva povećanja u ovoj godini, dakle ukupno tri, što je manje od četiri puta koliko su očekivali ulagači.

Osim toga, američku valutu je pritislo novo zaoštravanje retorike vezane za trgovinu. Kina je, naime, optužila SAD da “ponovo zloupotrebljava” trgovinske prakse uvođenjem carina vrijednih čak 60 milijardi dolara na uvoz iz Kine, a čija se objava očekuje tokom dana.

bankar.me

O autoru

Srodni članci