Dolar nadoknadio dio gubitaka

Dolar nadoknadio dio gubitaka

Dolar je ojačao u utorak na međunarodnim tržištima prema korpi drugih najznačajnijih svjetskih valuta, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnog dana, jer su se ulagači počeli pozicionirati pred očekivano podizanje kamatnih stopa u SAD-u.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je bio u plusu za 0,15 posto, na 89,91 bodu. Time je dijelom nadoknadio gubitke od oko 0,5 posto, koje je zabilježio u trgovanju dan ranije uslijed jačanja funte nakon najave sporazuma između Velike Britanije i Europske unije vezanog za tranzicijski period, a i zbog jačanja eura.

Britanskom funtom jutros se trgovalo po više-manje nepromijenjenom kursu u poređenju s prethodnim zatvaranjem, od 1,4026 dolara. Euro je oslabio gotovo za 0,2 posto prema dolaru, skliznuvši na 1,2310 dolara.

Dolar je ojačao za 0,26 posto prema jenu, na 106,37 jena.

Tržišni sudionici očekuju još dva podizanja kamatnih stopa u ovoj godini, premda analitičari upozoravaju da bi, bude li većina dužnosnika u FED-u u svojim projekcijama predvidjela ukupno četiri povećanja u ovoj godini, dolar tada mogao ojačati.

Zajednička europska valuta u ponedjeljak je ojačala pod utjecajem Reutersovog izvještaja koje se poziva na pet dobro upućenih izvora a govori o promjenama stajališta dužnosnika Europske centralne banke (ECB) u raspravama vezanim za kretanja kamatnih stopa u budućem periodu.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci