Dolar na novom najvišem nivou u jedanaest mjeseci

Dolar na novom najvišem nivou u jedanaest mjeseci

Kurs dolara u četvrtak je na međunarodnim tržištima nakratko zabilježio novi najviši nivo u 11 mjeseci, a eura skliznuo prema najnižim nivoima u ovoj godini jer su u fokusu ulagača ponovno razlike u monetarnim politikama SAD-a i eurozone.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, porastao je jutros za 0,3 posto, na 95,406 bodova, novi najviši nivo od sredine jula 2017. godine.

Američka valuta ojačala je prema japanskoj za 0,2 posto, na 110,6, jena, i time se dodatno odmaknula od najnižih nivoa u sedam dana, od 109,55 jena, na koje je nakratko skliznula u trgovanju u utorak.

Na sličnom postotnom dobitku dolar je bio i prema euru, kojim se tako trgovalo po 1,1548 dolara, što je nedaleko najniže cijene eura u 11 mjeseci, od 1,1531 dolara, na koje se spustila u prošlosedmičnom trgovanju.

Podršku dolaru pružili su komentari guvernera vodećih centralnih banaka u svijetu kojima su u srijedu istaknuli zabrinutosti zbog eskalacije sukoba na američko-kineskom trgovinskom planu. Trgovci smatraju da bi trgovinski spor dvaju najvećih svjetskih ekonomija zbog mogućih pritisaka na jačanje inflacije u američkoj ekonomiji primorao Fed da dodatno poveća kamatne stope.

Poticajno je djelovalo i jačanje prinosa na dugoročne američke obveznice, koji su odskočili s najnižih nivoa u tri sedmice pod utjecajem izjava čelnika Feda Jeromea Powella da bi centralna banka trebala nastaviti s postupnim povećanjem kamatnih stopa.

“Stvarno očekujemo da će se razlike u monetarnim politikama eurozone i SAD-a zadržati kroz mnoge mjesece koji dolaze. Takvo opće raspoloženje još nije u potpunosti tržište uračunalo”, kazala je valutna analitičarka Commerzbanka Esther Reichelt.

Tržišta će tijekom dana pratiti također sjednice drugih vodećih europskih ekonomija.

Kurs funte skliznuo je jutros na nove najniže nivoe u sedam mjeseci prema dolaru uoči sjednice britanske centralne banke Bank of England (BoE) na kojoj se ne očekuju promjene kamatnih stopa.

Švicarska centralna banka SNB na sjednici u četvrtak zadržala je negativnu kamatnu stopu u skladu s očekivanjima tržištima. Kurs franka nije zabilježio veće promjene nakon takve odluke.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci