Dolar na najvišim nivoima u pet mjeseci prema korpi valuta

Dolar na najvišim nivoima u pet mjeseci prema korpi valuta

Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima dosegao nove najviše nivoe u pet mjeseci prema korpi valuta jer su ulagači manje zazirali od rizika nakon što je američki ministar finansija Steven Mnuchin objavio ′primirje′ u kinesko-američkom trgovinskom ratu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, premašio je tokom prijepodneva nivo od 94 boda prvi put od kraja prošle godine.

Euro je pritom oslabio za 0,5 posto prema dolaru, skliznuvši na 1,1724 dolara, nakon što se val prodaja italijanskih državnih obveznica proširio na druga tržišta u perifernim dijelovima eurozone.

Na sličnom postotnom gubitku prema dolaru je bila i britanska funta, skliznuvši na 1,3412 dolara, najniži nivo od 28. decembra, u očekivanju najnovijih pokazatelja iz britanske ekonomije koji bi mogli presudno utjecati na odluku britanske centralne banke Bank of England (BoE) o podizanju kamatnih stopa u ovoj godini.

Podršku dolaru jutros je pružila najnovija vijest da su SAD i Kina odustale od uzajamnih prijetnji carinama i da rade na širem trgovinskom sporazumu nakon čega je u nedjelju američki ministar finansija proglasio prekid trgovinskog rata između dvije najveće svjetske ekonomije. U takvoj atmosferi ulagači su postali skloniji rizičnijim investicijama.

Oporavak dolara u posljednjim sedmicama rezultirao je njegovim jačanjem za 5,4 posto prema korpi valuta u samo nešto više od mjesec dana. To je njegov najveći skok od posljednjeg kvartala 2015. godine, kad se američka centralna banka pripremala prvi put nakon finansijske krize 2008. godine podići kamatne stope.

Poboljšanje stanja u američkoj ekonomiji je podstaklo FED da podiže kamatne stope brže nego centralne banke u drugim ekonomijama istog ranga, koje oklijevaju s okončanjem programa izdašnih poticaja kojima podržavaju ekonomiju. Posljedice toga na valutnim tržištima ponajviše su osjetili euro i funta, ocijenili su valutni analitičari.

U slučaju eura ulagače je posljednjih dana zabrinula očekivana fiskalna rasipnost nadolazeće koalicijske vlade u Italiji koju će tvoriti populističke stranke Pokret 5 zvijezda i Liga. To se vremenski poklopilo s daljnjim pomicanjem očekivanog početka podizanja kamatnih stopa u eurozoni na drugu polovinu 2019. godine.

“Jačanje dolara je, također, odraz slabijeg napretka u tome smjeru u ostalim dijelovima svijeta”, tumači Marc Chadler, analitičar u Brown Brothers Harrimanu.

seebiz.eu

 

O autoru

Srodni članci