Dolar na najvišim nivoima u dvije i po sedmice prema korpi valuta

Dolar na najvišim nivoima u dvije i po sedmice prema korpi valuta

Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima zabilježio najviši nivo u dvije sedmice prema korpi najznačajnijih svjetskih valuta, jer su se ulagači okrenuli relativno sigurnoj američkoj valuti zbog novog pada cijena dionica na europskim tržištima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je tako dosegao 90,40 bodova, najviši nivo u dvije sedmice.

Američka valuta je prema japanskoj pritom ojačala za 0,3 posto, na 109,64 jena.

Euro je u takvoj atmosferi oslabio u približno istom postotku, skliznuvši na 1,22355 dolara. Time se zadržao znatno ispod 1,2538 dolara, najviši nivo u tri godine, na kojem je bio još prije 10-ak dana.

Val rasprodaja dionica na globalnim tržištima, kao i očekivanja da bi američka centralna banka FED u najmanje tri navrata mogla povećati kamatne stope u ovoj godini davali su podršku dolaru u proteklih nekoliko dana. U takvoj atmosferi dolar je prema korpi valuta u proteklih sedam dana ojačao za više od dva posto.

Tradicionalne valute utočišta, poput japanskog jena i švicarskog franka, zabilježile su tek skromne dobitke tokom najnovijih previranja na tržištima dionica. U četvrtak je dolar opet bio na dobitku prema obje valute, u kojima ulagači u nestabilnim vremenima nerijetko nastoje pronaći sigurnu luku za svoj kapital.

“Svima je poznato da tržištu dionica treba određena korekcija, tako da se panika ne osjeća, i to prigušuje potražnju za valutama sigurnim utočištima”, kazala je Esther Reichelt, valutna analitičarka Commerzbanka.

Podršku dolaru su pružili i viši prinosi na američke državne obveznice. Prinosi na 10-godišnje američke obveznice trenutno iznose 2,824 posto, nakon što su u srijedu na zatvaranju dosegli 2,843 posto. U ponedjeljak su skočili na 2,885 posto, najviši nivo od januara 2014. godine.

Oporavak američke valute, po ocjeni analitičara iz najnovije Reutersove ankete, vjerovatno nije održiv u ovoj godini, pokazuju rezultati ankete objavljeni u četvrtak.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci