Dolar: i danas bilježi rast

Dolar: i danas bilježi rast

Dolar je na valutnim tržištima jučer zabilježio rast nakon izvješća o ubrzanom rastu američkog BDP-a u drugom tromjesečju. Iako je jutros ipak zabilježio pad, njegov kurs je i dalje visok.

Kurs dolara jutros se kretao oko 123,95 jena, dok je jučer navečer dostigao nivo od 124,58 jena što je najviši nivo od 10. juna.

Kurs eura kreće se oko 1,0940 dolara, dok je jučer pao na nivo od 1,0835 dolara što je najniži nivo u ovoj sedmici. Neki smatraju da je rast američke privrede ipak slab, a očekuje se povećanje kamatnih stopa po prvi put nakon devet godina.

Cijene nafte pale su drugi dan zaredom, jer je proizvodnja i dalje veća od potražnje. Cijena barela na američkom tržištu pala je za 0,4 posto na 48,15 dolara.

Visok kurs dolara spustio je cijene zlata. Cijeni zlata prijeti pad šestu sedmicu zaredom. Jučer je cijena unce zlata pala za 1%, dok se jutros cijena unce zlata kreće oko 1,086 dolara što je najniži nivo u zadnjih pet i po godina. Posljednji put ovako dug pad zabilježen je 1999. godine.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci