Dolar blizu najnižih nivoa u petnaest mjeseci prema korpi valuta

Dolar blizu najnižih nivoa u petnaest mjeseci prema korpi valuta

Dolar se u petak na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najnižeg nivoa od maja 2016. godine prema korpi najvažnijih svjetskih valuta, nakon novih slabih podataka iz američke privrede, pa priželjkuju potencijalno olakšanje nakon objave najnovijih podataka o zaposlenosti.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je za 0,1 posto, na 92,766 bodova, i drži se nedaleko najnižeg nivoa u 15 mjeseci od 92,548 bodova. Na putu je tako da završi sedmicu u minusu od 0,6 posto.

Eurom se pritom trgovalo po 1,1879 dolara, što znači da je ojačao za blagih 0,1 posto u poređenju sa zatvaranjem trgovanja dan ranije. Time se zadržao nadomak najviših nivoa od januara 2015. godine, koje je u jednom trenutku dosegao sredinom sedmice.

Dolarom se u takvoj atmosferi trgovalo po 110,10 jena, što znači da mu je cijena više-manje nepromijenjena u poređenju sa zatvaranjem trgovanja dan ranije, i drži se iznad najnižih nivoa u sedam sedmica na koje je nakratko skliznuo u trgovanju za vrijeme rada azijskih tržišta.

U fokusu je najnoviji izvještaj o zaposlenosti u SAD-u koji bi po očekivanjima ekonomista iz Reutersove ankete trebao pokazati da su u julu američki poslodavci otvorili oko 183 hiljade novih radnih mjesta.

Američka valuta se u trgovanju našla pod pritiskom zbog najnovijihpolitičkih previranja u Washingtonu, a i zbog uglavnom slabijih američkih ekonomskih podataka zbog kojih je ojačala neizvjesnost u pogledu tempa zaoštravanja monetarne politike. Pritom je posebno tržišta razočarao podatak o najslabijem rastu aktivnosti u ključnom uslužnom sektoru u posljednjih 11 mjeseci.

Pritiske na slabljenje dolara izazvao je i euro, koji je jačao uz podršku kako slabijeg dolara tako i očekivanja da je Europska centralna banka (ECB) uslijed poboljšanih izgleda u ekonomiji na putu polaganog privođenja kraju ciklusa labavljenja monetarne politike.

“Postaje sve jasnije da američka valuta trpi pritiske zbog slabe vlade predsjednika Donalda Trumpa. Situacija u Bijeloj kući jednostavno je previše haotična. To znači da su sve nade koje su se pojavile nakon izbora i rezultirale snažnim rastom očekivanja u pogledu inflacije od tada splasnule”, napisali su u bilješci klijentima analitičari Commerzbanke.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci