Dolar blizu najnižeg nivoa u trinaest mjeseci

Dolar blizu najnižeg nivoa u trinaest mjeseci

Dolar se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko od najnižeg nivoa u 13 mjeseci prema korpi najvažnijih svjetskih valuta, dok ulagači u potrazi za novim smjernicama čekaju objavu najnovijih ekonomskih pokazatelja s obje strane Atlantika.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao za blagih 0,2 posto, na 93,450 bodova, i drži se nedaleko najnižeg nivoa od jula 2016. godine, na koje se spustio u četvrtak. Jutros je djelomično nadoknadio gubitke zabilježene u petak, kada je trgovinski dan završio u minusu 0,6 posto.

Na sličnom postotnom dobitku dolar je bio i prema euru, kojim se jutros trgovalo po 1,1724 dolara. Američka valuta nije bilježila veće promjene prema japanskoj, zadržavši se na 110,62 jena. I kurs funte je prema dolaru stagnirao jutros u trgovanju na 1,3107 dolara, i drži se nadomak najvišeg nivoa u 10 mjeseci, od 1,3159 dolara, koje je u jednom trenutku dostigla u četvrtak.

Američku valutu pritišću političke neizvjesnosti nakon neuspjele reforme zdravstvenog sistema koju je u kampanji naveliko obećavao predsjednik Donald Trump, pa je sada pod znakom pitanja čitav niz drugih obećavanih mjera, uključujući priželjkivane izmjene u poreznom sistemu i brojne poticajne mjere za privredu.

Dolar je od početka godine prema euru oslabio više od 11,5 posto, pokazuju podaci Reutersa. Na daljnja kretanja toga valutnog para utjecat će novi pokazatelji iz matičnih ekonomija. U toku ove sedmice bit će objavljeno mnoštvo ekonomskih pokazatelja iz eurozone i Sjedinjenih Država, a započet će s procjenama inflacije u eurozoni koje će objaviti europski statistički ured EUROSTAT.

Riječ je o indeksu potrošačkih cijena u 19-članoj ekonomiji čije je kretanje važno kod odluka Europske centralne banke (ECB) o daljnjim potezima u monetarnoj politici zone primjene zajedničke valute. U ECB-u ciljaju godišnju inflaciju od nešto ispod dva posto, podsjeća Reuters.

Krajem sedmice u fokusu tržišta uobičajeno će biti najnoviji podaci o novim radnim mjestima u američkoj ekonomiji, važan pokazatelj zdravlja najveće svjetske privrede.

U međuvremenu, od redovnih sjednica značajnih centralnih banaka u svijetu ulagači će pratiti i odluke sa sjednica britanske centralne banke Bank of England i australske centralne banke.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci