Dolar blago ojačao prema korpi valuta uoči ovosedmične sjednice FED-a

Dolar blago ojačao prema korpi valuta uoči ovosedmične sjednice FED-a

Dolar je u ponedjeljak blago ojačao na međunarodnim tržištima prema korpi drugih najznačajnijih svjetskih valuta, nakon četiri sedmice uzastopnog uzleta, a u očekivanju prvog ovogodišnjeg rasta kamatnih stopa u SAD-u.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvim okolnostima ojačao blagih 0,1 posto, na 90,345 bodova. U petak je dosegao najviši nivo u dvije sedmice od oko 90,38 bodova, uz podršku dobrih vijesti iz američke industrije.

Euro je u takvoj atmosferi bio na sličnom postotnom gubitku prema dolaru, skliznuvši na 1,22755 dolara.

Britanskom funtom se trgovalo po više-manje nepromijenjenom kursu u poređenju sa zatvaranjem trgovanja u petak, od 1,3941 dolara, na početku važne sedmice u kojem će biti objavljeni podaci o zaposlenosti i inflaciji, nakon čega će uslijediti važan samit europskih i britanskih dužnosnika vezano za prelazni sporazum nakon Brexita.

U fokusu tržišta ove sedmice će biti prva sjednica američke centralne banke nakon što je novi predsjednik Jerome Powell preuzeo dužnost. Tržišta obveznica su već uračunala jedno povećanje kamatnih stopa, nakon kojeg bi trebala uslijediti još dva povećanja do kraja godine.

Ulagači će dvodnevnu sjednicu FED-a, koja završava u srijedu, pažljivo pratiti kako bi vidjeli hoće li Powell utjecati na promjene očekivanja vezanih za buduća povećanja kamatnih stopa.

Također, zazor od poduzimanja rizika prisutan je na finansijskim i tržištima dionica u Europi uoči ključnog sastanka ministara finansija 20 najvećih svjetskih ekonomija u ponedjeljak.

“Blago prigušen zazor prema poduzimanju rizika daje podršku američkoj valuti”, kazao je John Marley, direktor odjela valuta u Infinity Internationalu, kompaniji za upravljanje valutnim rizicima.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci