Dolar blago ojačao nakon najvećeg sedmičnog gubitka u dva mjeseca

Dolar blago ojačao nakon najvećeg sedmičnog gubitka u dva mjeseca

Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema košarici najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, nakon što je prošlosedmičnom trgovanje zaključio s najvećim sedmičnim gubitkom u protekla dva mjeseca, a razlog njegova oporavka leži u poboljšanom ozračju spram rizičnijih ulaganja.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao za 0,2 posto, na 92,51 bod. Drži se tako iznad novih najnižih nivoa u 2,5 godine, od 91,011 bodova, na koje se spustio u petak.

Američka je valuta prema japanskoj ojačala za 0,6 posto, na 108,45 jena, nakon što je u petak u jednom trenutku skliznula na najniže nivoe u 10 mjeseci, od 107,32 jena.

“Svjedočili smo prodajama dolara posljednjih nekoliko sedmica, a onda se tijekom vikenda dogodila kombinacija poboljšanog raspoloženja ulagača prema rizičnijim ulaganjima i vijesti iz Kine o zahtjevima centralne banke vezanim za obvezne rezerve finansijskih institucija, što je rezultiralo dobrim vijestima za američku valutu”, kazao je Alvin Tan, valutni analitičar u banci Societe Generale.

Euro se jutros spustio ispod 1,2 dolara, skliznuvši nakratko na 1,9935 dolara, pod utjecajem najnovijih poruka dužnosnika Europske centralne banke (ECB). Čelnik Upravnog vijeća ECB-a Benoit Coeure kazao je da poboljšani ekonomski rast eurozone može kompenzirati neke od negativnih efekata jačeg eura, ali da bi uporni šokovi na valutni kurs mogli prigušiti inflaciju.

Coeure je također dodao da bi, s obzirom na stalne izazove s kojima se ECB suočava u pogledu poticanja rasta potrošačkih cijena, njegova definicija “srednjeg roka”, vremenskog okvira u kojem bi trebala biti dostignuta zacrtana inflacija, značila duži period nego što je uobičajeno. Takve su izjave izazvala pritiske na slabljenje eura i spustile prinose na državne obveznice.

U četvrtak će tržišta pratiti najnovije podatke o inflaciji u Sjedinjenim Državama, a najnoviji komentari dužnosnika američke centralne banke Fed pokazuju podijeljenost mišljenja u vezi izgleda za inflaciju i oko toga kakve će to posljedice imati po buduća podizanja kamatnih stopa.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci