Dok se BiH “skonta”, Srbija i Turska potpisale 12 sporazuma

Dok se BiH “skonta”, Srbija i Turska potpisale 12 sporazuma

Dok se u BiH priča o potencijalima i mogućnostima izgradnje, saradnje i jačanja ekonomskih odnosa sa Turskom, susjedna nam država Srbija uspješno u jednom danu potpisa 12 sporazuma.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Turske Recep Tayip Erdogan kao i ministri obje zemlje potpisali su danas u Beogradu ukupno 12 sporazuma između dvije zemlje, javlja Anadolija. Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar saobraćaja i infrastrukture i pomorstva Republike Turske Ahmet Arslan potpisali su danas u Beogradu Pismo namjere o saradnji u oblasti saobraćaja i infrastrukture između Srbije i Turske.

Između dvije zemlje je potpisan i Memorandum o razumijevanju u oblasti urbanizma.

Ukupno 12 sporazuma je potpisano u prisustvu predsjednika Turske i Srbije. Također, zajedničku političku deklaraciju o osnivanju Visokog saveta za saradnju između Srbije i Turske potpisali su predsjednici dvije zemlje.

Reviziju Sporazuma o slobodnoj trgovini potpisali su ministar ekonomije Turske Nihat Zeybekci i ministar vanjske trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Turska je jedan od važnijih trgovinskih partnera Srbije. Najznačajniji vid privredne saradnje između dvije zemlje je robna razmjena, dok je u porastu vanjskotrgovinski promet u slobodnim zonama i poslovi oplemenjivanja. Ukupna robna razmjena bilježi gotovo konstantan rast tokom posljednjih deset godina.

Obim bilateralne trgovinske razmjene je u usponu od 2010. godine, a 2016. je dostigao nivo od gotovo 790 miliona eura. Ovaj omjer između BiH i Turske je daleko manji i u 2016. godini je iznosio 998 miliona KM.

Srbija je sa Turskom do sada zaključila niz bilateralnih sporazuma koji su od značaja za razvoj ekonomskih odnosa, i to:

  • Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske o saradnji u oblasti životne sredine (2011),
  • Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske o ekonomskoj saradnji (2010),
  • Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske o tehničkoj i finansijskoj saradnji (2010),
  • Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske o uzajamnom ukidanju viza (2010),
  • Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Republike Turske (2009),
  • Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata (2009),
  • Ugovor između Saveta ministara Srbije i Crne Gore i Vlade Republike Turske o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu (2006),
  • Sporazum o uzajamnoj administrativnoj pomoći u sprečavanju, istraživanju i suzbijanju carinskih prekršaja između Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije i Vlade Republike Turske (2003),
  • Sporazum između Savezne Vlade SRJ i Vlade Republike Turske u vezi uzajamnog podsticanja i zaštite ulaganja (2001).

Između otvorenih prijateljskih, historijskih i sentimentalnih osjećanja između BiH i Turske „teče“ priča o ulaganjima Turske u BiH.

Činjenica je da je za sada dobra vanjskotrgovinska razmjena između BiH i Turske, ali konkretnih investicija u projekte gotovo da i nema. BiH bi mogla mnogo više prosperirati da je njena klima za ulagače bolja, te da se radi na konkrenim projektima umjesto da se samo traži novac za privremena rješenja problema. Jedan od apsurda u bh. politici ulaganja je i taj što kompanije koje dolaze u BiH imaju masu prepreka zbog kojih dobar dio investitora iz svijeta odustaje.

Dok naši sa politike „dogovor o dogovaranju“ pređu na konkretne projekte, naše susjedne zemlje će postati prave poslovne zone sa niskom stopom nezaposlenosti.

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci