Aktuelno:
Dok Rusi “brane” uvoz bh. proizvoda, SAD omogućava olakšice!?

Dok Rusi “brane” uvoz bh. proizvoda, SAD omogućava olakšice!?

Bosna i Hercegovina u posljednje dvije godine, prema statističkim podacima, bilježi pozitivan makroekonomski pomak.

Analiza ekonomskih odnosa o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH iz 2015. godine pokazuje blago smanjenje deficita u odnosu na prvih osam mjeseci 2016. godine.

U prva tri mjeseca 2016. godine ostvaren je izvoz u vrijednosti od 2.233.349.000 KM. Ovo pokazuje da je izvoz uvećan za 38.875.000 KM ili 1,77% u odnosu na isti period prethodne godine, ističu iz Vanjskotrgovinske komore BiH. Stanje izvoza je i u drugom i trećem kvartalu održalo pozitivan trend rasta izvoza i smanjenja uvoza.

S obzirom na to da naša država nema ugovor o slobodnoj trgovini, usvojen je Zakon o produženju roka važenja Generalnog sistema povlastica (GSP), koji omogućava da roba proizvedena u Bosni i Hercegovini ima povlašteni carinski tretman prilikom uvoza u SAD.

Zakon je na snazi od 29. jula 2015. godine i ostaje na snazi do 31. 12. 2017. godine. Da li će se ovaj rok dalje produžavati zavisit će od Sjedinjenih Američkih Država. S obzirom na trenutno stanje ruske zabrane na uvoz bh. proizvoda zbog, kako kažu, nedostatka potvrde o sigurnosti proizvoda, moguće je očekivati dodatne beneficije od SAD-a, jer oni uvijek povlače poteze suprotne Rusiji.

Inače, Generalni sistem povlastica SAD (GSP) predstavlja program dizajniran za unapređenje privrednog rasta u zemljama u razvoju pružanjem povlaštenog duty-free uvoza za 5.000 proizvoda iz 122 zemlje. BiH se nalazi na listi zemalja kojima su dodijeljene povlastice i time ostvaruje povlašteni carinski tretman pri izvozu svojih proizvoda u SAD.

Između 2010. i 2014. godine, BiH je izvezla u SAD robu obuhvaćenu GSP programom u vrijednosti preko 22 miliona dolara. Samo je u 2014. godini izvoz robe iz BiH u SAD obuhvaćene GSP programom porastao za 40 posto u odnosu na 2013. godinu. Prema raspoloživim podacima, ukupan izvoz BiH u SAD u 2014. godini iznosio je 84 miliona dolara, što je povećanje od 45 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ključni faktor za uspjeh ekonomije u državi jeste izvoz i uvoz robe i sirovina, a da bi se to efikasno odvijalo potrebno je ispuniti uslove koje je država uspostavila kroz zakonske akte. Koliko će se obim izvoza povećati u narednom periodu ne zavisi isključivo od kvaliteta proizvoda već od brojnih kontrola, administracije kao i političkih odnosa zemalja na čija tržišta se želi distribuirati.

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci