Dok je Konzum u Hrvatskoj odličan, u BiH posluje slabije od plana

Dok je Konzum u Hrvatskoj odličan, u BiH posluje slabije od plana

I dok Konzum u Hrvatskoj bilježi dobre rezultate za pet mjeseci ove godine, njegova podružnica u Bosni i Hercegovini posluje slabije od plana, pokazuje najnoviji izvještaj vanredne uprave Agrokora. 

Konzum je ostvario za period januar – maj prihod od 524 miliona kuna (oko 138,5 mil KM), dok je EBITDA bila negativna 11,1 milion kuna (2,9 mil KM).

“Akumulirani prihod od januara do maja ima pad u odnosu na plan od 2,5%, dok je prihod u maju slabiji za 12% zbog godišnjeg pomaka Ramazana usljed čega je došlo do osjetno manje potrošnje”, obrazlaže vanredna uprava Agrokora u izvještaju.

U analizi usporedne maloprodajne mreže sa istim periodom prethodne godine promet u maju manji je za 2,5% usljed manjeg broja kupaca za 3,2%, dok je vrijednost prosječne korpe porasla za 0,8%.

Realizovana marža u relativnom iznosu u prvih pet mjeseci je 0,2% bolja od akumulirane marže u prva četiri mjeseca.

Apsolutna marža u maju prati pad prihoda u odnosu na plan, dok je u kumulativu apsolutna marža manja za 5 posto, dodaje se u izvještaju.

Za razliku od Konzuma u BiH, Konzum u Hrvatskoj je u posmatranom periodu ostvario 55 miliona kuna (14,5 miliona KM) operativne dobiti iznad plana.

Istovremeno, u odnosu na uporedivu maloprodajnu mrežu u 2017. godini, u maju je u trgovinama Konzuma bilo 6,5 posto više kupaca, a veći broj kupaca, uz porast prosječne korpe za 11 posto, rezultovalo je gotovo 20 posto većim prometom od onoga u maju 2017. godine.

To je gotovo 8 posto veći promet od planiranog, dok je ostvarena marža bila gotovo 7 posto veća od plana.

Kada su u pitanju ostale kompanije iz sastava Agrokora u BiH, Sarajevski kiseljak je imao 128 miliona kuna (33,8 miliona KM) prihoda od prodaje, što je više od plana, čemu je doprinijela izvrsna prodaja na domaćem tržištu usljed dobrih vremenskih prilika.

Ledo Čitluk je nastavio u maju trend rekordnih rezultata, ostvarujući EBITDA iznad planirane.

Prihodi od prodaje su bili gotovo istovjetni prihodima Sarajevskog kiseljaka 126 miliona kuna (33,3 miliona KM), a najveći dio se odnosi na kategoriju sladoleda.

Izrazito toplo vrijeme je utjecalo na iznadprosječnu prodaju sladoleda kao i na ostvarenje prihoda koji je očekivan na nivou od 109 miliona kuna (28,8 miliona KM), pojašnjava se u izvještaju.

Kada je riječ o cjelokupnom Agrokoru rezultati poslovanja 16 kompanija iz tri poslovne grupe koje su uključene u mjesečni izvještaj koncerna, pokazuju izrazito povećanje operativne dobiti.

EBITDA je 10,5 posto veća od planirane i u maju je na nivou grupe Agrokor iznosila 449,4 miliona kuna (118,8 mil KM).

Istovremeno, operativna dobit poslovne grupe Maloprodaja i veleprodaja u istom periodu prvi put izlazi iz negativne zone te bilježi pozitivnu EBITDA od 3,3 miliona kuna (0,87 miliona KM).

Ključni događaj izvještajnog perioda je privođenje kraju najvažnije faze procesa vanredne uprave u Agrokoru vezane za postizanje Nagodbe povjerilaca.

Nakon 14 mjeseci postupka i šest mjeseci intenzivnih pregovora povjerilaca, 4. jula 2018, izglasana je nagodba s 80,20% ukupnih tražbina, odnosno 27.075.097.019,27 od 33.759.582.335,23 kuna ukupnih tražbina prijavljenih u postupku vanredne uprave.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci