Dok dionice padaju, cijena zlata i bitcoina raste

Dok dionice padaju, cijena zlata i bitcoina raste

Prije desetak dana, dionički indeksi na razvijenim tržištima su dosegli najviše nivoe u historiji, zbog čega sve više analitičara i investitora smatra da su dionice trenutno precijenjene.

Čak i kada nema važnih ekonomskih vijesti, finansijska tržišta ne miruju. Kapital se prelijeva iz jedne investicijske klase u drugu pri čemu se mogu zaraditi ili izgubiti milijarde dolara. U nastavku pogledajte što se događa na najpopularnijim tržištima za male investitore i koji bi događaji mogli, u nadolazećim sedmicama, najviše utjecati na kretanja cijena.

Forex (valutno tržište)

Po svemu sudeći, posljednji val jačanja američkog dolara je završen, te je počeo novi trend slabljenja američke valuta. To znači da ostale valute poput eura, britanske funte i japanskog jena ponovno počinju jačati. Iako je ekonomska situacija u SAD-u odlična, sve pozitivne vijesti su već uračunate u kurs USD, koji je po mnogim parametrima još uvijek precijenjen. Dakle, prostora za slabljenje USD još ima, a dolar bi najviše mogao oslabiti u odnosu na britansku funtu koja je zbog Brexita značajno oslabila i trenutno je potcijenjena.

Dionice

Prije desetak dana, dionički indeksi na razvijenim tržištima su dosegli najviše nivoe u historiji, zbog čega sve više analitičara i investitora smatra da su dionice trenutno precijenjene. Dio sudionika na berzama dionica je odlučio kapitalizirati dobit, tj. prodati dionice i pričekati povoljnije cijene za ponovnu kupovinu. Dionica Applea, najvrednije kompanije na svijetu, u posljednjih nekoliko dana je pala za 3,6%, dok se dionica Facebooka drži nešto bolje. Od početka mjeseca je pala za 2%, ali je i dalje na mnogo višem nivou nego je bila početkom godine.

Zlato

Kako to inače biva, kada dolazi do pada na dioničkim berzama, cijena zlata raste. Razlog ovakve negativne korelacije je status zlata kao sigurnog utočišta. Naime, ako dođe do velikog pada cijena dionica, to često znači da je ekonomija u krizi, a u takvoj situaciji je mnogo sigurnije kapital držati u zlatu nego u bankama. Cijena ove plemenite kovine je za 1,4% viša nego početkom mjeseca i ima tendenciju daljnjeg rasta.

Kriptovalute

Dok je cijena altcoina kao što suripple i ether porasla “samo” za 20-ak% u posljednih nekoliko mjeseci, prva i najpoznatija kriptovaluta – bitcoin ne prestaje rušiti rekorde. Cijena bitcoina je od sredine ljeta porasla za nevjerovatnih 220%, a u trenutku pisanja, na platformama Admiral Marketsa, jedan BTC košta 8.000 USD.

Budući da se trendovi na finansijskim tržištima mogu preko noći okrenuti, pri ulaganju na bilo kojem tržištu možda je bolje pričekati korekciju kretanja cijene, te instrument kupiti/prodati po povoljnijoj cijeni od trenutne. Promjene trendova najčešće uzrokuju važne vijesti koje će se prije ili kasnije ponovo pojaviti.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci