Dogovor Rusije i Turske – niže cijene gasa

Dogovor Rusije i Turske – niže cijene gasa

Pomak u pregovorima između Rusije i Turske postignut je tako da je turska kompanija BOTAS dogovorila sa ruskim Gaspromom niže cijene tog energenta za 10,25 posto u odnosu na trenutnu cijenu, no čeka se na potpisivanje sporazuma čime bi cijene ruskog gasa za Tursku zvanično postale niže, prenosi Anadolija.

Ozbiljan konkurent Rusiji postala je Turska, koja je uspjela da osigura ekonomski stabilnu državu. Pregovori o izgradnji Turskog toka traju već duži vremenski period, a veći dio bi obuhvatao Crno more. Ruski Gasprom svoj energent želi dopremati na evropsko tržište. Ovu informaciju tokom obraćanja medijima potvrdio je ruski ministar za energetiku Aleksandar Novak. On je, također, negirao navode da je projekat Turski tok, preko kojeg Rusija namjerava izvoziti gas u Evropu, otkazan.

 

Rusija očekuje da će potpisati međuvladin sporazum u najkraćem mogućem vremenu, a ruski ministar za energetiku Novak izjavio je u srijedu da postoji mogućnost odgađanja izgradnje podvodnih plinovoda Turske ako bi bio potpisan sporazum, prenosi www.dispatchtimes.com.

 

 

 

Turska ima cilj da projekat na kojem rade, a ozbiljan je konkurent Rusiji, TANAP bude završen do 2023. godine, a plinovod bi obuhvaćao Gruziju, Azerbejdžan, kao i Evroaziju. Neka vrsta energetske igre u kojoj se nastoji zaobići Rusija i smanjiti ovisnost Evrope, naročito jugoistočne Evrope, od ruskog gasa je upravo TANAP. Problem izgradnje ovog plinovoda jeste činjenica da ide kroz trusna južnokavkaska područja i političke nestabilne dijelove Turske, te u ovom momentu nepredvidljivu Grčku.

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci