Dobitnici dana: australski dolar i norveška kruna

Dobitnici dana: australski dolar i norveška kruna

Na međunarodnom valutnom tržištu dolar je, pred objavu novih podataka, pao u odnosu na korpu valuta. Valute čije je kretanje povezano sa sirovinama porasle su sa na najvišeg nivoa u šest mjeseci.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost dolara u odnosu na ostalih šest svjetskih valuta, pao je za 0,2% na 94,525 poena. Euro i jen su pali u odnosu na dolar za 0,1%. Eurom se trgovalo po 1,1328 dolara, dok je prema jenu dolar ojačao na 109,46 jena.

Australski dolar je porastao najviše u odnosu na sve svjetske valute, a ojačao je u odnosu na dolar za 1,2%. Osim što je rast cijena nafte pozitivno utjecao na rast australske valute, dodatnu podršku joj je pružio i izvještaj sa sjednice Centralne banke Australije koji je pokazao da novog smanjenja kamatnih stopa u Australiji neće biti.

Na dobitku su bile valute norveška kruna, kanadski i novozelandski dolar čije se kretanje oslanja na kretanje cijena sirovina. Norveška je bogati izvoznik nafte, pa je norveška kruna skočila na najviši nivo u posljednje dvije sedmice prema euru.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci