Do 2050. godine 139 zemalja prelazi 100% na obnovljive izvore energije

Do 2050. godine 139 zemalja prelazi 100% na obnovljive izvore energije

Do 2050. godine čak 139 zemalja diljem svijeta bi se moglo snabdijevati isključivo energijom sunca, vjetra i vode, bez potrebe za fosilnim gorivima.

U to je uvjeren tim naučnika sa Univerziteta Stanford, koji je u jednoj studiji iznio popis potrebnih infrastrukturnih promjena za postizanje ovog cilja.

Intervencije, piše u časopisu Joule, donijet će niz pogodnosti. Među njima i stvaranje ukupno 24 miliona novih radnih mjesta. Osim toga, prijelazom na zelenu energiju spriječilo bi se između 4 i 7 miliona smrti godišnje koje su povezane s onečišćenjem zraka, a u klimatskim i zdravstvenim troškovima moglo bi se uštedjeti čak 20.000 milijardi dolara.

Za svaku zemlju obuhvaćenu studijom napravljen je poseban scenarij prijelaza na 100% OIE, ovisno o lokalnim uslovima. No, ukoliko bi se predstavljeni planovi realizirali, 58% svjetskih potreba za energijom bilo bi pokriveno iz solara, 37% iz vjetra, a ostatak ih hidroenergije, geotermalne energije, energije plime i oseke te energije valova. Studija, koja uključuje preporuke za Hrvatsku i ostale zemlje regije, može se preuzeti sa sljedeće poveznice.

O autoru

Srodni članci