Do 2019. dostići trgovinsku razmjenu od milijardu dolara

Do 2019. dostići trgovinsku razmjenu od milijardu dolara

Donijeli smo zaključak da u kontekstu ekonomske saradnje između Turske i BiH više ne govorimo o milionima, već o milijardama, poručio je danas u Sarajevu zamjenik premijera Republike Turske Recep Akdag, nakon pete sjednice Zajedničke ekonomske komisije između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, javlja Anadolija.

Akdag i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović govorili su na zajedničkoj konferenciji za novinare, a prije toga potpisali su i protokol sa današnje sjednice.

Akdag je na samom početku naglasio kako BiH ima jedan izniman potencijal za razvoj.

“Mi, kao Turska, zaista u ovom razvoju i usponu koji BiH tek treba da doživi želimo biti prvi partner ove zemlje. Zbog toga je bitno da se sjednica Zajedničke ekonomske komisije održava češće, a ne svakih pet godina”, rekao je Akdag.

Dodao je kako je na današnjoj sjednici donesen zaključak da se “u kontekstu ekonomske saradnje između Turske i BiH više ne govori o milionima, već o milijardama”.

“Naš cilj za 2019. godinu jeste da dostignemo cifru od milijardu dolara trgovinske razmjene. Još jedna od naših zajedničkih odluka jeste da formiramo zajedničku grupu za praćenje. Ta grupa će svaka tri mjeseca podnositi izvještaj mojoj malenkosti i ministru Šaroviću, a na taj način ćemo ostvariti ubrzanje u razvoju. Naše grupe za saradnju će raditi još intenzivnije”, rekao je Akdag.

– Autoput je od velikog značaja –

Naglasio je kako Turska polaže veliku važnost temi autoputa koji će povezati BiH sa Republikom Turskom, te kako je vrlo značajno da se odredi ruta autoputa i što prije se počne sa radom.

“Naravno, realizacija autoputa treba da nastane u saradnji privatnog i javnog sektora. Mi u toku 2018. godine, osim autoputa, želimo realizirati i saradnju privatnog i javnog sektora i u drugim oblastima, posebno na polju zdravstva. Tim povodom, delegacija iz BiH će u 2018. godini boraviti u Turskoj kako bi na terenu mogla vidjeti spoj javnog i privatnog sektora u oblasti zdravstva”, poručio je Akdag.

Još jednom je naglasio kako Turska ima velika iskustva kad je u pitanju putna infrastruktura. Kako je rekao, važno je da se ruta autoputa odredi, a Turska je već spremna podijeliti svoje iskustvo za ovaj projekat, koji je osnovna spona za ekonomski razvoj.

– Šarović: BiH i Turska po pitanju investicija mogu mnogo više

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon sjednice Zajedničke ekonomske komisije između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, kojoj je prisustvovao zamjenik premijera Republike Turske Recep Akdag, poručio je da su zajednički konstatovali da je ekonomska i trgovinska saradnja između dvije zemlje jedan od važnijih vanjskotrgovinskih, odnosno ekonomskih prioriteta i BiH i Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Cilj održavanja današnje sjednice Zajedničke komisije je bio razmatranje napretka u saradnji u oblastima trgovine i investicija, poljoprivrede, energije, turizma i transporta. Razmotreni su i značajni neiskorišteni potencijali dvije zemlje, s fokusom na stimulisanje novih oblika investicione saradnje.

“Moja ocjena je da je i ova sjednica protekla uspješno, da je rezultirala dobrim rezultatima i perpektivom za naše sveukupne odnose. Ovo je prilika da kažem da smo zajednički konstatovali da je ekonomska i trgovinska saradnja dvije zemlje jedan od važnijih vanjskotrgovinskih, odnosno ekonomskih prioriteta i BiH i prijateljske Turske te da smo zajednički zaključili da smo spremni za novi iskorak”, istakao je Šarović nakon potpisivanja protokola sa današnje sjednice.

Podsjetio je da je u 2016. godini obim trgovinske razmjene iznosio 600 miliona dolara te da će u 2017. godini taj obim razmjene vjerovatno porasti na 700 miliona dolara.

“Što ukazuje da se u kontinuitetu obim naše razmjene uvećava po stopi od najmanje deset posto. Zajednički smo konstatovali i zacrtali naše ciljeve da učinimo sve da obim razmjene u 2018. godini dostigne 800 miliona dolara, a u 2019. dođemo do ciljne cifre od milijardu dolara”, naglasio je Šarović. Zajednički su ocijenili da je to moguće i dostupno.

“Dvije zemlje treba da se pripreme i otklone prepreke koje stoje na putu da za dvije godine dostignemo toliko željenu razmjenu i čime bi se Turska pozicionirala među najvažnije ekonomske vanjskotrgovinske partnere BiH”, rekao je Šarović.

Na današnjoj sjednici su definisani i kratkoročni ciljevi u 2018. godini.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci