Đokić: Nakon entitetske, usaglasiti stavove o Okvirnoj energetskoj strategiji

Đokić: Nakon entitetske, usaglasiti stavove o Okvirnoj energetskoj strategiji

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić i ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegvini Edvard Ferguson razgovarali su danas u Banjoj Luci o izradi dopune Strategije razvoja energetike RS-a, te o usklađivanju zakona RS-a s energetskom regulativom Europske unije.

Poštujući ustavne obaveze i nadležnosti, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva je izradilo Nacrt strategije razvoja energetike RS-a do 2035. godine i konačnu verziju tog dokumenta treba da usvoji Vlada, a potom Narodna skupština RS.

Nakon usvajanja ovog dokumenta, može se govoriti o Okvirnoj strategiji razvoja sektora energetike BiH, gdje treba usaglasiti stavove RS i FBiH, istakao je ministar Đokić.

Izrazio je zahvalnost ambasadoru Fergusonu podsjetivši da je Velika Britanija podržala izmjene i dopune energetske strategije za RS do 2035. godine.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz entitetskog resornog ministarstva, također konstatirano da taj bh. entitet raspolaže značajnim resursima, te da je Velika Britanija važan investitor u RS-u i cijeloj BiH.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci