Deveti uzastopni pad azijskih indeksa

Deveti uzastopni pad azijskih indeksa

Na azijskim berzama u srijedu su cijene dionica pale deseti dan zaredom, zaronivši na nove najniže nivoe u 14 mjeseci jer se ulagači plaše eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 07:30 sati u minusu za 0,3 posto, oslabivši deseti dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks pao za 0,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 0,4 posto.

Pad MSCI indeksa na najniže nivoe od jula 2017. godine posljedica je jačanja tenzija između Washingtona i Pekinga, koje opterećuju tržišta već sedmicama. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,13 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,23 boda. Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti porasla s jučerašnjih 111,40 na 111,50 jena.

U odnosu na europsku valutu dolar je stabilan, pa se kurs eura kreće oko 1,1590 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Cijene nafte posljednjih dana rastu jer ih podržava najava američkih sankcija protiv iranske naftne industrije, što bi moglo izazvati pad ponude ‘crnog zlata’ na tržištima. Nakon što je jučer skočila više od 2 posto, jutros je na londonskom tržištu cijena barela porasla za 0,7 posto, na 79,60 dolara.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci