Devet knjiga koje najveći svjetski poduzetnici Bill Gates, Jeff Bezos i Warren Buffett misle da morate pročitati

Devet knjiga koje najveći svjetski poduzetnici Bill Gates, Jeff Bezos i Warren Buffett misle da morate pročitati

Bill Gates čita oko 50 knjiga godišnje, Mark Cuban tri sata svakog dana provede čitajući, Mark Zuckerberg čita 24 knjige godišnje, dok Warren Buffett troši čak 80 posto svog vremena na čitanje. Postavlja se pitanje: koji su to naslovi koje preporučuju najbogatiji poduzetnici na svijetu?

BookAuthority pruža neograničenen broj preporuka nekoliko stotina biznis lidera kao što su Gates, Brenson, Buffett, Mask, Bezos, Zuckerberg, Kuk i ostali, dajući svima svojevrsnu personalizovanu listu za čitanje.

Preporuke Billa Gatesa

1. “Shoe Dog: Memoari tvorca Nikea” autora Fila Knighta

U ovom instant bestseleru NewYork Timesa osnivač i predsjednik Nikea Phil Knight “nudi rijedak ali potpuno transparentan pogled na poznatog medijski stidljivog čovjeka koji stoji iza swoosha”, govoreći o najranijim danima nastanka kompanije i evolucije u jedan od svjetski najkvalitetnijih, najdinamičnijih i najprofitabilnijih brendova.

2. “Stres test: Refleksije na finansijske krize” autora Timotija F. Geithnera

Nekadašnji predsjednik njujorškog FED-a i sekretar trezora predsjednika Baracka Obame Geithner uvodi čitaoce iza scene najgore finansijske krize još od vremena velike depresije, objašnjavajući teške i politički neprijatne odluke koje je napravio kako bi popravio slomljeni finansijski sistem i spriječio propast državne ekonomije.

3. “Mit o jakom vođstvu: političko liderstvo u modernom dobu” autora Archie Brauna. Kao djelo jednog od najistaknutijih političkih historičara na svijetu, ova knjiga predstavlja studiju političkog vođstva od trenutka dolaska parlamentarne demokratije do doba Obame.

Preporuke Jeffa Bezosa

4. “Inovatorska dilema: kada nove tehnologije uzrokuju neuspjeh velikih preduzeća” autora Klejtona M. Kristensena. Ova knjiga je proglašena za jednu 100 knjiga o liderstvu i uspjehu u životu i smatra se klasikom inovacija. Kristensenov rad citiraju najpoznatiji svjetski lideri od Stiva Jobsa do Malkolma Gladvela.

5. “Sem Volton, Made In America” autora Sema Voltona
Sem Volton, nesporni trgovački kralj krajem dvadesetog vijeka, koji je izgradio najveći maloprodajni lanac na setu „Walmart“ u ovoj knjizi bilježi inspiraciju, srčanost i optimizam koji su ga doveli do toga da ostvari američki san.

6. “Marketing na tržištu podataka: 15 metrika koje svi u marketingu moraju da znaju” autora Marka Džeferija. Džeferi nudi takozvanu Najbolju marketinšku knjigu za 2011. godinu, koja nudi jasan i ubjedljiv vodič za korištenje strožeg, strateškog pristupa podacima usmjerenom ka podacima kako bi pružio značajne dobitke od Vašeg marketinga.

Preporuke Warrena Buffetta

1. “Autsajderi: osam nekonvencionalnih izvršnih direktora i njihov radikalni plan za uspeh” autora Vilijema N. Torndikea

Listirana na prvom mjestu Buffett preporučene liste čitanja, ova knjiga detaljno govori o izvanrednom uspjehu osam individualističkih izvršnih direktora koji su imali radikalno drugačiji pristup korporativnom upravljanju. Možda ne znate sva nabrojana imena, ali ćete prepoznati njihove kompanije: „General Cinema“, „Ralston Purina“, „Vashington Post Compani“, „Berkshire Hathavai“, „General Dinamics“, „Broadcasting Capital Cities“, „TCI“ i „Teledine“.

2. “Osvjetljavanje najznačajnije stvari: Neuobičajeno čulo zamišljenog investitora” autora Hauarda Marksa i Pola Džonsona. Hauard Marks, predsjednik i suosnivač kompanije „Oaktree Capital Management“, poznat je po svojim upečatljivim procjenama tržišnih mogućnosti i rizika. Nakon četiri decenije sprovedene u vrhu profesije menadžmenta ulaganja, Marks prikazuje uvid u knjigu ulaganja svojih klijenata, koja je po prvi put svoju oprobanu filozofiju učinila dostupnim svim čitaocima.

3. “Sanjaj veliko” autorice Kristijane Koree. Za samo preko četrdeset godina Horhe Paulo Leman, Marsel Teles i Beto Sicupira su izgradili najveću imperiju u historiji brazilskog kapitalizma i izašli na svjetsku scenu, a ovo je njihova priča. Buffett je pozdravio Lemana kao jednog od najboljih biznismena svih vremena.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci