DEP: Trend ekonomskog rasta u BiH nastavljen i u ovoj godini

DEP: Trend ekonomskog rasta u BiH nastavljen i u ovoj godini

Trend ekonomskog rasta u Bosni i Hercegovini iz prethodne godine nastavljen je i u prvom kvartalu 2018. godine, navodi Direkcija ze ekonomsko planiranje u svojoj analizi.

Ovo povećanje poslovne aktivnosti ostvareno je ponajviše zahvaljući izrazito povoljnim ekonomskim kretanjima u eksternom okruženju, kao i jačanju domaće potražnje.

Iako su podaci na nivou jednog kvartala nedovoljni za potpuno preciznu analizu ekonomskih kretanja u BiH, određeni raspoloživi indikatori ukazuju na povećanje poslovne ativnosti u zemlji. Porast broja zaposlenih lica u prva dva mjeseca od preko 3%, kvartalno povećanje robnog uvoza od 10,3% i prometa u maloprodaji od preko 5%, rast kredita u sektoru stanovništva od oko 7% i povećanje prihoda od PDV ukazuju na povećanje kako privatne tako i ukupne finalne potrošnje u BiH.

S druge strane, iako su podaci o kretanjima u domenu investicija prilično oskudni, povećanje uvoza kapitalnih dobara od preko 15%, porast kredita nefinansijskim preduzećima od 7,6%, te povećanje proizvodnje i uvoza građevinskog materijala na neki način ukazuju na moguće povećanje investicija.

Visok nivo vanjskotrgovinske robne razmjene iz prethodne godine u gotovo istom intenzitetu nastavljen je i tokom prvog kvartala 2018. godine.

Tako je Bosna i Hercegovina u prvom kvartalu 2018. godine zahvaljujući izvoznoj potražnji i povećanju proizvodnih aktivnosti u zemlji zabilježila dvocifrene stope rasta ukupnog obima vanjskotrgovinske robne razmjene sa svijetom 11%, izvoza 12,1% i uvoza roba 10,3%, dok je pokrivenost uvoza izvozom roba blago poboljšana.

Jačanje domaće potražnje (potrošnja i investicije) koja se uglavnom snabdijeva kroz uvoz rezultiralo je skoro ujednačenim stopama rasta uvoza i izvoza robe što je u konačnici dovelo do povećanja vanjskotrgovinskog deficita od 7,3% u odnosu na isti period prethodne godine, navodi se u analizi.

O autoru

Srodni članci