Dell EMC objavio rezultate nove studije o digitalnom poslovanju

Dell EMC objavio rezultate nove studije o digitalnom poslovanju

ell EMC je objavio rezultate nove studije Enterprise Strategy grupe (ESG), koja je otkrila kako većina voditelja IT sektora i višeg menadžmenta u velikim kompanijama, obuhvaćenim studijom, smatra da njihove organizacije tek trebaju u potpunosti obuhvatiti sve aspekte transformacije IT-ja koji će im omogućiti da ostanu konkurentne.

Iako je jasna potreba za transformacijom legacy IT sistema, digitalna transformacija postaje pokretačka snaga za postavljanje transformacije IT-ja kao glavnog prioriteta. Studija ESG 2017 IT Transformation Maturity Curve pokazala je da 95% ispitanih smatra kako postoji rizik da njihove organizacije zaostanu za manjim brojem vodećih firmi u industriji koje transformišu svoju IT infrastrukturu, procese i metode isporuke kako bi što prije prešle na digitalno poslovanje.

Mnoge organizacije i dalje mjere aplikacijske cikluse u mjesecima pa čak i godinama imaju silosnu infrastrukturu i nastavljaju se boriti s rigidnim legacy arhitekturama – iako svi navedeni faktori predstavljaju prepreke uspješnoj digitalnoj transformaciji.

Cilj studije ESG 2017 IT Transformation Maturity Curve bio je saznati koliku ulogu transformacija IT-ja ima u prelasku na digitalno poslovanje.

Koristeći posebne istraživačke modele ESG je identificirao različite stepene transformacije IT-ja i odredio u kolikoj su mjeri određene globalne kompanije transformirale svoje sisteme, na temelju odgovora o IT infrastrukturi u kompaniji, procesima i organizaciji poslovanja.

U studiji je sudjelovalo 1000 organizacija koje su, na temelju odgovora, segmentirane u četiri stepena, prema zrelosti transformacije IT-ja:

  • Stepen 1 – Legacy (12%): zaostaje u mnogima, ako ne i svim dimenzijama transformacije IT-ja
  • Stepen 2 – Emerging (42%): pokazuje napredak u transformaciji IT-ja, uz minimalnu implementaciju modernih tehnologija u podatkovnim centrima
  • Stepen 3 – Evolving (41%): pokazuje predanost prema transformaciji IT-ja, uz umjerenu implementaciju modernih tehnologija u podatkovnim centrima
  • Stepen 4 – Transformed (5%): najdalje na putu prema transformaciji IT-ja

Većina ispitanih, njih 71 posto, slaže se da je transformacija IT neophodna za zadržavanje poslovne konkurentnosti.

Od kompanija koje ulaze u segment “Transformed”, njih 85 posto smatra da imaju snažnu ili vrlo snažnu poziciju za tržišno takmičenje i uspjeh u sljedećih nekoliko godina, u odnosu na 43 posto kompanija koje zaostaju u transformaciji IT-ja.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci