Dalić: Rejting agencije bi trebale početi razmišljati o povećanju hrvatskog rejtinga

Dalić: Rejting agencije bi trebale početi razmišljati o povećanju hrvatskog rejtinga

Potpredsjednica Vlade i ministrica privrede, poduzetništva i zanata Hrvatske Martina Dalić rekla je da je odluka rejting agencije Fitch o zadržavanju dosadašnjeg kreditnog rejtinga Hrvatske očekivana, istaknuvši kako smatra da bi agencije trebale početi razmišljati i o povećanju tog rejtinga.

Rejting agencija Fitch je objavila u petak kako je zadržala dosadašnji rejting Hrvatske na ‘BB’ uz stabilne izglede, napomenuvši da hrvatska privreda uživa koristi od povoljnih cikličkih uslovi, ali da će restrukturisanje Agrokora usporiti rast na 2,6 posto u 2017.

Smatram da je odluka rejting agencije Fitch o zadržavanju dosadašnjeg kreditnog rejtinga uz stabilne izglede očekivana. Tu očekivanost temeljim na gospodarskim trendovima koji postoje oko nas, a općenito na pozitivnim ekonomskim trendovima, na stabiliziranju fiskalne situacije te na izlasku iz Procedure prekomjernog deficita”, kazala je Dalić u izjavi za Hinu.

Kako je istakla, smatra da su upravo to argumenti zbog kojih bi rejting agencije ‘vrlo utemeljeno mogle i trebale početi razmišljati’ o povećanju hrvatskoga rejtinga ‘jer pozitivne trendove bilježi već godinu i po dana’.

Sve tri vodeće svjetske rejting agencije – Fitch, S&P i Moody's – kreditni rejting Hrvatske drže dva stepena ispod investicijskog nivoa, sa stabilnim izgledima.

Fiskalna situacija se kontinuirano poboljšava, javni dug je prvi puta nakon niza godina počeo padati, a također i u realnom sektoru vidimo jasne pozitivne trendove i u proizvodnji i u izvozu koji raste brže od uvoza. Konačno, i politička situacija je stabilizirana i pred nama se prema mom očekivanju nalaze tri godine stabilnog političkog mandata i razdoblja bez ikakvih bilo izbora, bilo drugih izvora političke nestabilnosti“, ustvrdila je Dalić.

Fitch procjenjuje da će se problemi u Agrokoru širiti dalje na dobavljače koncerna i banke. To će, kako je agencije navela, imati uticaja na zaposlenost, investicije i kreditni rast te izazvati usporavanje rasta BDP-a s lanjskih tri posto na ovogodišnjih 2,6 posto u slučaju urednog restrukturisanja.

Upitana o toj ocjeni Fitcha, Dalić je rekla kako smatra da su očigledno najveći rizici i najveće opasnosti vezane za Agrokor iza Hrvatske.

Izvanredna uprava je spriječila nekontrolirani stečaj samog Agrokora, spriječila je nekontrolirano prelijevanje eventualnog stečaja Agrokora na dobavljače, a najvažniji rezultat izvanredne uprave u ovom razdoblju jest poboljšavanje rokova plaćanja i usklađivanje rokova plaćanja s ugovornim obavezama. Smatram da u ovome trenutku gospodarstvo počinje jasno opažati i uživati učinke pravovremenog plaćanja od strane sustava Agrokor“, istakla je Dalić.

Ona tvrdi  da je sigurno da se u nadolazećem periodu mogu pojaviti pojedinačni problemi, prije svega, u slučajevima gdje su se između Agrokora i pojedinih dobavljača uspostavili ‘potpuno neprimjereni odnosi’, to jeste odnosi velike zavisnosti i pretjeranih međusobnih dugova i potraživanja.

Kada govorimo o tom prelijevanju koje spominje Fitch, želim podsjetiti da su trenutno u javnom savjetovanju izmjene i dopune zakona o stečaju koje će i u slučaju predstečajnih nagodbi omogućiti i sposobnost zaduživanja ako poslovanje tvrtke koja je zatražila predstečajnu nagodbu to po ocjeni vjerovnika zaslužuje“, napomenula je Dalić.

Vanrednom upravom i zakonom o vanrednoj upravi najveći sistemski rizici su spriječeni, tvrdi Dalić, a samo kretanje industrijske proizvodnje u petom mjesecu, koje je pokazalo rast i u odnosu na april i na isti lanjski period, to potvrđuje, zaključila je potpredsjednica Vlade Hrvatske.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci