Da li to kriptovalute “ubijaju” zlato?

Da li to kriptovalute “ubijaju” zlato?

I zlato i kriptovalute se povremeno favorizuju kao sigurno utočište. Obje su decentralizovane aktive koje su općeprihvaćene širom svijeta 24 sata dnevno. Transakcije preko obje aktive su anonimne, a snabdijevanje ograničeno.

Trenutno se u svijetu trguje sa 2.100 digitalnih valuta, sa kombinovanom tržišnom kapitalizacijom od skoro 150 milijardi dolara. Očigledno je da neće sve ove kriptovalute ’preživjeti’, jer ovaj trenutak nije kredibilan, s obzirom na to da smo sada tek na početku.

Možemo uporediti ovaj novi svijet digitalnih valuta sa najranijim danima dotcom ere. Baš kao što je taj period imao svoje pobjednike i gubitnike, tako ćemo i za nekoliko godina imati pobjednike i gubitnike na tržištu kriptovaluta. Iako bitcoin i ethereum trenutno vode, ove dvije valute ne moraju izaći kao pobjednici. Naime, prije 20 godina je bilo gotovo sigurno da će kompanije poput AOL-a i Yahoo!-a dominirati internetom, a situacija je danas značajno drugačija.

Kriptovalute nikada neće zamijeniti zlato

Samo jedan od razloga zašto kriptovalute nikada neće zamijeniti zlato je što su kriptovalute samo oblici valute, dok zlato ima mnogo drugih vremenski testiranih upotrebnih vrijednosti; od upotrebe u kreiranju nakita do stomatologije i na kraju elektronike.

Za razliku od kriptovaluta, trgovanje zlatom ne zavisi od struje. Ova karakteristika je naročito korisna u situacijama prilikom katastrofa, poput uragana. Primjera radi, u Portoriku je zbog udara uragana 95 posto ljudi i dalje bez struje. Trenutno se ekonomija ostrva zasniva na gotovini. Ako imate zlatni nakit ili kovanice, oni se mogu pretvoriti u gotovinu – sve bez struje ili Wifi-ja.

Zlato – najlikvidnije sredstvo plaćanja

Na kraju, zlato je najlikvidnije sredstvo plaćanja kojim se trguje na dnevnom nivou širom svijeta. Prema podacima londonskog udruženja (LBMA), dnevno se u Londonu trguje sa 13,8 milijardi funti ili 18 milijardi dolara vrijednog fizičkog zlata. Tržište kriptovaluta, iako se veoma brzo širi, još uvijek nije dostiglo taj nivo.

Prednost bitcoina je što može da podstakne neke investitore, naročito milenijalce, na načine na koje zlato ne može. Dokaz za to je na internetu. Primjera radi, možete pronaći niz objava i rezultata o bitcoinu, kriptovalutama i blockchainu, ali nijednu o investiranju zlata. YouTube, također, ostvaruje rekordan broj pregleda na sam pomen objave video klipa o kriptovalutama.

Te prednosti su utjecale da bitcoin zabilježi rast od 350 posto na godišnjem nivou, dok je vrijednost ethereuma porasla za 3.600 posto, a vrijednost zlata nije rasla više od 10 posto. I pored ovih nevjerovatnih rezultata koje kriptovalute svakodnevno bilježe, činjenica je da digitalne valute odlikuje volatilnost, zbog čega (uslovno rečeno) nikada neće zamijeniti zlato.

 

O autoru

Novinar portala

Srodni članci