Da li se bliži kraj rasta azijskih valuta?

Da li se bliži kraj rasta azijskih valuta?

Azijske valute se možda počinju kretati drugačijom, silaznom putanjom, nakon završetka najbolje godine, u posljednjih 20 godina. Da li je ovo znak upozorenja?

Indoneženski rupi prošle sedmice srušio se na nivo od prije dvije godine.

Rupi je na neki način predvodnica za Aziju, pogotovo ako uzmemo u obzir visoki procenat stranog vlasništva nad državnim obveznicama, i prva je u regiji koja se prodaje kada se stvari preokrenu , što najčešće naslućuje i pad među njenim “vršnjacima”.

 

Ova valuta je u posljednjih mjesec dana zabilježila pad od 1,6 posto, što predstavlja najgori performans u Aziji i treći najgori među 24 valute u svijetu na tržištu. Rupi je padao kada su inostrani investitori prodali državne akcije i obveznice, a volatilnost kapitala povećala se zbog očekivanja viših kamatnih stopa u SAD-u.

“Rupi je vjerovatno visoka beta verzija azijskih ex-japanskih rizika”, rekao je Vishnu Varathan, šef ekonomije i strategije u Mizuho Bank Ltd., u Singapuru. “Opadanje svakako nije karakteristično za IDR. Niti su padovi zasigurno iza nas. Rezultat je to što sa neizvjesnošću oko globalnih trgovinskih rizika, globalna likvidnost počinje da opada, iako nešto sporijim tempom, kasnije ove godine. “

Indeks JPMorgan Asia Dollar, koji mjeri 10 valuta ovog regiona u odnosu na dolar, porastao je za 6,7 procenata prošle godine, što je najveći godišnji napredak još od 1994. godine.

Dolar oživljava

Valute ovog regiona mogu pretrpjeti i zbog dolara koji se ponovo oporavlja. Dolar je skočio kada je, prošle sedmice, predsjednik FED-a Jerome Powell dostavio pozitivno svjedočenje zakonodavcima. Njegovo priznanje o jačanju privrednog rasta SAD-a potaknulo je špekulacije da bi Centralna banka mogla podići kamatne stope čak četiri puta ove godine.

Globalni fondovi prošle sedmice su povukli 1,02 milijardu dolara iz indonežanskih obveznica, što predstavlja najveći petodnevni odliv još od novembra 2016. godine, prema podacima Centralne banke. U istom razdoblju oni su prodali 186 miliona američkih obveznica.

Postoje znakovi da i druge azijske valute počinju slabiti: filipinski pezo je prošlog mjeseca pao na najslabiji nivo od jula 2006. godine, dok su južnakorejski von i indijska rupija u februaru skliznuli na nivo od tri mjeseca prije.

Padovi u rupiji često su predskazivali gubitke među ostalim azijskim “vršnjacima”. U januaru 2016. godine, Asia Dollar Index srušio se na nivo od prije sedam godina, mjesec nakon što je rupija potonula na nivo kada je najslabija bila, i to 1998. godine.

 

O autoru

Srodni članci