Crowdfunding u regionu za četiri godine porastao za 450 posto

Crowdfunding u regionu za četiri godine porastao za 450 posto

Crowdfunding ili grupno finansiranje u regionu je od 2012. do 2016. poraslo za 450 posto, a za dalji razvoj postoji veliki potencijal, pogotovo, što se oko 80 posto prikupljenih sredstava odnosi na Sloveniju, a samo 20 posto na ostalih pet zemalja.

Iznoseći rezultate Brodotovog prvog regionalnog istraživanja (za ex YU zemlje) o crowdfundingu, Marko Gregović iz Brodota je rekao da se od 2012. do 2016. u regionu prikupilo oko 9 miliona američkih dolara za oko 2.200 različitih kampanja, najviše iz oblasti obrazovanja, poduzetništva i umjetnosti.

Iako postoji velik rast crowdfundinga u regionu, pa i impresivne brojke o ukupno prikupljenim sredstvima za veliki broj kampanja, ipak, ih je samo oko 10 posto bilo uspješnih, a tek 120 hiljada ljudi iz regiona ili manje od 0,5 posto ukupnog stanovništva u tome je učestvovalo s prilozima. Slovenija je daleko najjači igrač, a najviše novca u toj je zemlji prikupljeno za dizajnerske kampanje i high-tech proizvode. Slijede Hrvatska i Srbija, kazao je Gregović.

I dalje se za crowdfunding kampanje kojima se za projekte traži novac od privatnih i pravnih osoba putem internet platformi, najčešće odlučuju mladi poduzetnici, start-upovi i neprofitna udruženja.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci