Crna Gora se zadužuje obveznicama za 100 miliona eura

Crna Gora se zadužuje obveznicama za 100 miliona eura

Vlada Crne Gore je odlučila da se emisijom državnih obveznica zaduži za 100 miliona eura, radi isplate socijalnih davanja i podmirenja drugih budžetskih obaveza. Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović izjavio je da se država zadužuje manje nego što je bilo predviđeno i pod povoljnijim uslovima nego ranije.

Lazović je rekao da se država, u skladu sa Zakonom o budžetu za 2016. godinu, mogla zadužiti za još 180 miliona eura, ali da se zadužuje za 100 miliona.

“Početkom godine smo se zadužili za 300 miliona eura, što je bilo neophodno za funkcionisanje u tom periodu. Međutim, zahvaljujući uštedama i poreskim prihodima, sada smo u prilici da se ne zadužujemo za 180 miliona.., nego manje… Zadužujemo se pod povoljnijim uslovima nego… početkom godine, jer je ovde, kroz emisiju obvznica, fiksna kamatna stopa 4,0 posto godišnje”, objasnio je Lazović.

On je kazao da će 40 miliona eura biti za isplatu naknada majkama s troje i više djece, 20 miliona za pokriće troškova zarada zaposlenih u javnom sektoru, 35 miliona za dugove i šest miliona eura za obaveze Fonda za zdravstvo.

“Ovim garantujemo da ćemo imati stabilnost javnih finansija do kraja godine”, rekao je Lazović.

Po njegovim riječima, s obzirom na sve projekcije u odnosu na rebalans budžeta koji je bio predviđen u julu, a kojim je bio predviđen deficit od 6,7 posto, novi rebalans koji se ovih dana priprema, sadržat će deficit od 2,7 ili 2,8 posto.

Skupština Crne Gore je proljetos prekompozicijom parlamentarne većine, donijela Zakon o naknadama majkama sa troje i više djece, a eksperti za ekonomsko-finansijska pitanja su upozorili da u budžetu nema pokrića za to. U pravednost takvog zakona su sumnjale i neke političke partije i nevladin sektor.

Bilo je ocjena i da su žene tim zakonom nedostojno tretirane, jer su “primorane” na rađanje.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci