Crna Gora: Priliv stranih investicija 265 miliona eura

Crna Gora: Priliv stranih investicija 265 miliona eura

Ukupan priliv stranih direktnih investicija u prvih pet mjeseci ove godine je iznosio 265 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 205,1 milion eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore /CBCG/.

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, na kraju maja je iznosio 59,9 miliona eura i bio je 66,2 posto manji nego u istom periodu prošle godine.

“Ovakvo kretanje je rezultat značajno većeg odliva po osnovu otplate interkompanijskog duga u poređenju sa istim periodom prošle godine, kao i povlačenja vlasničkih ulaganja, odnosno prodaje dionica ‘Elektroprivrede’ u vlasništvu A2A”, navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 22,3 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 182,8 miliona eura.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 115,7 miliona eura, što čini 43,6 posto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 63,8 miliona eura, a u preduzeća i banke 51,8 miliona eura.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci