Crna Gora: Budžet za narednu godinu dvije milijarde eura

Crna Gora: Budžet za narednu godinu dvije milijarde eura

Vlada Crne Gore je utvrdila Prijedlog zakona o budžetu za 2018. godinu, koji je planiran u iznosu od 2,001 milijardu eura.

“Prijedlog budžeta je zasnovan na realnim pretpostavkama kako bi osigurao dalji razvoj ekonomije, nastavak kapitalnih projekata i socijalnu sigurnost, te nastavak stabilizacije javnih finansija što će rezultirati prelaskom sa deficita u zonu suficita budžeta od 2020. godine”, saopšteno je iz crnogorske vlade.

Razvojna komponenta budžeta se posebno ogleda u planiranom povećanju iznosa za finansiranje nauke, obrazovanja, poljoprivrede i poduzetništva i u funckiji je izgradnje društva zasnovanog na znanju i novim tehnologijama.

Vlada Crne Gore je opredijeljena za jačanje socijalne sigurnosti, što se ogleda u značajnom povećanju izdvajanja za fondove zdravstva i penzijsko-invalidskog osiguranja, čime se garantuju kvalitetnija zdravstvena usluga i usklađivanje i redovna isplata penzija.

U vođenju fiskalne politike, Vlada Crne Gore će se i u narednoj godini držati principa da tekuća budžetska potrošnja bude finansirana iz izvornih prihoda budžeta.

Na sjednici, koja je održana kasno sinoć, usvojena je i Projekcija makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za period 2017 – 2020. godine.

Usvojenim dokumentom crnogorska vlada je projektovala realan ekonomski rast u ovoj godini u iznosu od četiri posto, a u 2018. godini od tri posto.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci