Aktuelno:
Čovjek koji 45 godina uspješno radi posao koji voli – Goran Milić

Čovjek koji 45 godina uspješno radi posao koji voli – Goran Milić

Izreka kaže da ako volite svoj posao nećete morati raditi nijedan dan u svom životu. Malo je onih koji uspiju da rade posao koji vole i da u tome budu izuzetno uspješni. Čovjek koji je uspio da cijeli svoj život radi isključivo posao koji voli i da je jedan od najboljih na Balkanu jeste dr. Goran Milić. Rođen  je 24. januara 1946. u Zagrebu.

Karijeru je započeo kao novinar na Radioteleviziji Beograd 1970. godine. Za tu kuću bio je i dopisnik iz New Yorka od 1980. do 1985. godine, a zatim i profesor novinarstva na beogradskom univerzitetu od 1985. do 1988. godine. Bio je predsjednik Komisije za informisanje Univerzijade u Zagrebu 1987. godine.

U periodu 1989. godine bio je glasnogovornik sastanka na vrhu Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu. Radio je kao urednik i voditelj televizijskog dnevnika Yutel od 1990. do 1992. godine. Nakon što je završio sa radom na Yutelu 1992. godine, Milić postaje direktor novinskog centra ratne vlade BiH, te nakon toga i glasnogovornik olimpijske delegacije BiH u Barseloni.

Od 1997. godine radi na Hrvatskoj radioteleviziji, gdje je od 2002. bio urednik i voditelj emisije Brisani prostor, a od 2004. urednik i voditelj nedjeljnog izdanja informativne emisije Dnevnik.

U nekoliko posljednjih godina proslavio se putopisima informativnog karaktera poput “Idemo u Ameriku”, “A sad u Europu!” i “Idemo na Sjever” kojima je privukao pažnju javnosti gdje je „osvježio“ medijski prostor emisijama edukativnog karaktera. Od 2011. godine je direktor programa Al Jazeera Balkans gdje je i urednik i voditelj emisije “Alhemija Balkana“. Ova emisija je ostvarila veliku gledanost, gdje je na potpuno drugačiji način od dosadašnjih emisija koje su prisutne u medijima istražena pozitivna strana država Balkana. Goran Milić govori više stranih jezika poput engleskog, francuskog, španskog i italijanskog.

Ono što je zanimljivo iz dugogodišnje karijere gospodina Milića jeste da je pratio Josipa Broza Tita na putovanjima. Imao je priliku da intervjuiše dva predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Jimmya Cartera i Georgea Herberta Walkera Busha.

Goran Milić je zahvaljujući karakteru svojih emisija za 45 godina radnog staža proputovao pola svijeta, a u svojim ranijim intervjuima je istakao da bi još volio da uradi i serijal o Kubi. Jedan je od rijetkih koji ne želi da ide u penziju zato što voli da radi i pravi je dokaz da će, ako volite ono što radite, uspjeh doći sam po sebi.

O autoru

Novinar portala Poslovnisvijet.ba

Srodni članci