Coinbase želi postati prva kriptoberza

Coinbase želi postati prva kriptoberza

Servis za razmjenu digitalnih valuta Coinbase je u pregovorima sa Komisijom za hartije od vrijednosti i berzu (SEC), glavnim američkim regulatornim tijelom finansijske industrije, oko registrovanja te “kriptoberze” kao ovlaštene brokerske kuće i mjesta trgovanja, prenosi Wall Street Journal.

Američki regulatori SEC na čelu s predsjednikom Jayom Claytonom u februaru su izjavili da razmatraju ICO tokene, odnosno kriptovalute ponuđene preko inicijalne ponude novčića klasificirati kao obveznice, piše Bitcoin magazine.

To bi značilo presedan u kriptosvijetu jer bi se digitalne valute, koje su do sada izbjegavale regulaciju i neovisno generisale puno novca, našle pod paskom glavnog regulatornog finansijskog tijela.

Budući da se novi regulacijski trend kriptovaluta čini neizbježan, Coinbase, kompanija vrijedna 1,6 milijardi dolara, želi postati predvodnik „novog kriptosvijeta” i registracijom kao brokerska kuća preteći konkurenciju.

„Coinbase želi biti „Google” kriptovaluta, a isto tako i proširiti svoju ponudu od četiri novčića koliko sada nude – bitcoin, ethereum, litcoin i bitcoin cash”, tvrde na Business Insideru.

Prema pisanju Bitcoin magazina put do brokerske kuće za Coinbase zahtijevat će mnogo papirologije. Ako ICO tokeni zaista budu legalno klasificirani kao obveznice, svaka berza koja izlistata te digitalne valute morat će se registrovati kao Nacionalna berza obveznica ili kao Alternativni trgovinski sistem (ATS), a potonji znači djelovanje pod izuzećem od trenutnih regulatornih zakona. Drugim riječima, kako bi neki poslovni subjekat postao ATS mora se registrovati pri SEC-u kao brokerska kuća, a to je upravo put kojim bi Coinbase trebao ići.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci