Cijene nafte stabilne nadomak 70 dolara

Cijene nafte stabilne nadomak 70 dolara

Cijene nafte su se zadržale u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu nivoa od 70 dolara, podržane naznakama da se razlika između ponude i potražnje sve više smanjuje zahvaljujući ograničenom snabdijevanju iz vodećih proizvođača, a protuteža im je bila naznaka povećanja američke proizvodnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,69 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 64,22 dolara.

Trgovanje je bilo relativno usporeno zbog državnog praznika u Sjedinjenim Državama.

Učestale naznake smanjenja razlike između ponude i potražnje na tržištu nakon trogodišnjeg razdoblja izrazitog viška u snabdijevanju ojačali su uvjerenje među trgovcima i analitičarima da se cijene mogu održati oko aktuelnih nivoa.

Bank of America Merrill Lynch u ponedjeljak je podigla procjenu cijene barela na londonskom tržištu u ovoj godini na 64 dolara, s dosadašnjih 56 dolara. Očekuju da će potražnja ove godine nadmašiti proizvodnju za 430.000 barela dnevno.

Cijene podržavaju i drugi faktori, uključujući i politički rizik.

“Manja razlika u vrijednosti fundamenata glavni je pokretač rasta cijena, ali dodatni im zamah daju i geopolitički rizici i tečajna kretanja, te spekulativni novac”, pojašnjavaju u bilješci klijentima analitičari američke banke JPMorgan.

Neki analitičari upozoravaju da bi se rast cijena za 13 posto od početka godine mogao uskoro ispuhati zbog radova na održavanju rafinerija širom svijeta i povećanja sjevernoameričke proizvodnje.

Američke energetske kompanije u prošloj sedmici su otvorile 10 novih bušotinskih naftnih postrojenja, objavila je u petak kompanija za usluge u energetici Baker Hughes, najviše od juna 2017. godine. Time se njihov broj popeo na 752.

U Kanadi su kompanije u istom periodu gotovo udvostručile broj aktivnih bušotinskih postrojenja, na 185, najviši nivo u 10 mjeseci.

U bečkoj konsultantskoj kompaniji JBC Energy očekuju da će u prvom ovogodišnjem tromjesečju američka proizvodnja porasti za 600.000 barela dnevno u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne korpe njezine nafte u petak iznosila 67,17 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci