Cijene nafte stabilne na korak od 68 dolara

Cijene nafte stabilne na korak od 68 dolara

Cijene nafte su se zadržale u utorak na međunarodnim tržištima nadomak 68 dolara, balansirajući između smanjene proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupe neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom i očekivanja da će u taj prostor uskočiti američki proizvođači.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,87 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 61,91 dolar.

OPEC i njegovi saveznici su nastavili ove godine smanjivati proizvodnju kako bi smanjila prekomjerno snabdijevanje i podigle cijene. Naftni kartel pritom smanjuje proizvodnju i više no što su obećali, smanjujući time svjetske zalihe nafte, što se najviše primjećuje u Sjedinjenim Državama, najvećem i najtransparentijem tržištu nafte na svijetu.

Stoga se očekuje da će izvještaj Američkog instituta za naftu (API) i američke vlade pokazati da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici pale za 4,1 milion barela. API će objaviti podatke tokom dana, a vlada sutra.

“Cijene nafte su i dalje na uzlaznoj putanji”, konstatira Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

“S obzirom na snažan pad američkih zaliha nafte i na rekordno poštovanje dogovora o smanjenoj proizvodnji na nivou OPEC-a, sudionici na tržištu su uvjereni u daljnje smanjivanje razlike između ponude i potražnje”, dodaje Fritsch.

Rast cijena blagotvorno djeluje na mnoge proizvođače koji su ipak i dalje na oprezu jer smatraju da će aktivirati konkurentske izvore snabdijevanja. Iz Irana su danas poručili da članice OPEC-a baš i nisu oduševljene rastom cijena.

Očekuje se da će više cijene nafte podstaći povećanje proizvodnje u SAD-u tokom 2018. godine, koja će nadomjestiti smanjeno snabdijevanje drugih proizvođača. Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 65,85 dolara i ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci