Cijene nafte stabilne iznad 65 dolara

Cijene nafte stabilne iznad 65 dolara

Cijene nafte su se zadržale u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 65 dolara, balansirajući između oporavka tržišta dionica i procjena da će ponuda nafte ove godine nadmašiti potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,14 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 30 centi višoj cijeni, od 61,26 dolara.

Podršku naftnim tržištima pružio je oporavak europskih tržišta dionica zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima nekoliko ključnih finansijskih kompanija.

Cijene nafte već 99 dana prate trend na tržištima dionica, najdulje u posljednje dvije godine, napominje Reuters.

“Nafta i tržišta dionica se kreću paralelno… to u osnovi znači da je nafta iznimno osjetljiva na procjene rasta”, konstatira Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Protuteža utjecaju tržišta dionica bio je izvještaj Međunarodne agencije za energetiku (IEA) u kojem potvrđuju predviđanja o ubrzanju potražnje za naftom u ovoj godini, ali uz napomenu da brže raste i ponuda.

Snabdijevanje iz neovisnih proizvođača predvođenih SAD-om trebala bi ove godine porasti za 1,8 miliona barela dnevno, a potražnja za oko 1,5 miliona barela dnevno.

To će dovesti do povećanja globalnih zaliha u prvom ovogodišnjem tromjesečju, napominju u IEA-i.

I IEA i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestili su o blagom rastu globalnih zaliha u januaru.

Na te izvještaje se nadovezuje kontinuirani rast američke proizvodnje nafte koja je prošle sedmice zabilježila novi rekordan nivo od 10,38 miliona barela dnevno. Time je porasla za 23 posto u odnosu na sredinu 2016.

U agenciji očekuju da će proizvodnja sirove nafte u SAD-u, koja je već premašila onu najveće svjetske izvoznice Saudijske Arabije, do kraja godine prekoračiti 11 miliona barela dnevno. To bi značilo da će SAD istisnuti s vodeće pozicije Rusiju, napominju u IEA-i.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u srijedu iznosila 61,97 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci