Cijene nafte snažno porasle drugu sedmicu zaredom

Cijene nafte snažno porasle drugu sedmicu zaredom

Na svjetskim tržištima cijene nafte su prošle sedmice porasle više od 5 posto jer se ulagači plaše da bi sankcije SAD-a protiv Irana, petog najvećeg proizvođača ‘crnog zlata’ u svijetu, mogle izazvati značajan pad ponude na tržištu, i to u doba kada potražnja raste.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla za 5,1 posto, na 79,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio oko 8 posto, na 74,10 dolara.

Snažan uspon cijena nafte ponajviše je posljedica nastojanja američke vlade da blokira iranski izvoz nafte kako bi Teheran lišila ključnog izvora finansiranja, nadajući se da će manjak na tržištu popuniti ostali veliki proizvođači nafte iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusija.

Iran je peti proizvođač nafte u svijetu s proizvodnjom od oko 4,7 miliona barela dnevno i udjelom u svjetskoj proizvodnji od gotovo pet posto. Najveći dio proizvedene nafte izvozi u Kinu i ostale velike potrošače.

Veliki kupci iranske nafte, uključujući Japan, Indiju i Južnu Koreju, signalizirali su da bi mogli obustaviti kupovinu ako SAD uvede sankcije Teheranu. U međuvremenu nastoje da kupe što više iranske nafte te je njihov uvoz u maju dostigao najviši nivo u prethodnih osam mjeseci, navodi Reuters.

A svjetsko je tržište trenutno opterećeno neplaniranim poremećajima u snabdijevanju iz Kanade, Libije i Venecuele, pa mnogi analitičari smatraju da će striktna primjena američkih sankcija protiv Irana prouzrokovati nagli skok cijena nafte, uprkos nedavnoj odluci OPEC-a o povećanju proizvodnje.

“Sve je jasnije da će Saudijska Arabija i Rusija teško nadoknaditi moguće smanjenje proizvodnje nafte u Venecueli, Iranu i Libiji”, smatra Abhishek Kumar iz londonskog Interfax Energyja.

Što strože SAD bude sprovodio i nametao sankcije, to će cijene snažnije rasti, upozoravaju i iz konsultantske kompanije JBC Energy te navode da “nije isključeno ni da će cijene dostići i troznamenkaste vrijednosti”.

bankar.me

O autoru

Srodni članci