Cijene nafte skočile za više od tri posto, povećana potražnja na kineskom tržištu

Cijene nafte skočile za više od tri posto, povećana potražnja na kineskom tržištu

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice je porasla za 3,2 posto, na 62,07 dolara. I na američkom tržištu barel je poskupio za 3,2 posto, na 55,64 dolara.
Od juna, kada su zaronile na najniže nivoe u ovoj godini, cijene nafte porasle su za oko 38 posto i dostigle najviše nivou u dvije godine, javlja SEEbiz.

Podršku cijenama već dugo vremena pružaju očekivanja da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i nakon marta iduće godine ostati pri dogovoru o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno kako bi se smanjila neravnoteža između velike ponude i manje potražnje.

Naki od najvećih svjetskih proizvođača Saudijska Arabija i Rusija poručile su da je na idućem sastanku OPEC-a 30. novembra moguća odluka da se taj dogovor OPEC-a i nekih od proizvođača izvan tog kartela produži za devet mjeseci, do kraja 2018. godine.

“Čini se izvjesnim da će sporazum OPEC-a i zemalja izvan OPEC-a biti reprogramiran, što podržava cijene”, kaže Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associatesa.

Podršku cijenama nafte pružaju i naznake da se neravnoteža između ponude i potražnje smanjuje, zahvaljujući tome što potražnja za ‘crnim zlatom’ jača zbog ubrzanja rasta najvećih svjetskih privreda.

Prošle sedmice je objavljeno da je kineski uvoz nafte dostigao oko devet miliona barela dnevno, pa je Kina smijenila SAD na vodećem mjestu liste najvećih svjetskih uvoznika ‘crnog zlata’.

“Globalna privreda djeluje vrlo dobro, a čini se i da rast potražnje u Kini ubrzava”, poručuju analitičari iz investicijske banke Jefferies.

Isto tako, zbog rasta potražnje, u SAD-u se smanjuju zalihe, ali se pojavljuju i naznake smanjenja proizvodnje.

U petak je, naime, kompanija Baker Hughes objavila da je broj naftnih postrojenja u SAD-u prošle sedmice smanjen za njih osam, najviše od maja prošle godine. Tako je ukupan broj tih postrojenja pao na 729, najniži nivo u od maja.

Trend smanjenja broja naftnih postrojenja u SAD-u traje još od ljeta jer su neke kompanije srezale investicije kada je cijena barela pala ispod 50 dolara. Ipak, tih postrojenja je i dalje znatno više nego u istom lanjskom periodu, kada ih je bilo aktivno samo 450.

“Tržište i dalje uspijeva pronaći podršku u očekivanjima da će se dogovor o smanjenju proizvodnje produžiti, ali i u jačanju potražnje”, kaže Gene McGillian iz kompanije Tradition Energy.
Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci