Aktuelno:
Cijene nafte prošle sedmice porasle, Irma ograničila rast

Cijene nafte prošle sedmice porasle, Irma ograničila rast

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice porasle, zahvaljujući najavama iz Saudijske Arabije o smanjenju isporuka, no bojazni od posljedica uragana Irma ograničile su rast cijena.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla za 2 posto, na 53,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio za 0,5 posto, na 47,55 dolara.

Rastu cijena pridonijele su najave iz Saudijske Arabije da će u oktobru smanjiti isporuke sirove nafte klijentima za 350 historija barela dnevno, što bi trebalo ublažiti jaz između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

Na američkom je tržištu, rast cijena prikočila niska razina aktivnosti u rafinerijama nakon uragana Harvey, zbog čega je znatno smanjena potražnja za sirovom naftom, tumače trgovci.

Uragan Harvey utjecao je na američku proizvodnju nafte, koja je pala gotovo osam posto, s 9,5 miliona barela dnevno na 8,8 miliona barela dnevno, pokazuju podaci američke vlade.

Zatvaranje rafinerija i naftnih luka duž obale Meksičkog zaljeva i teški uvjeti za plovidbu u karipskoj regiji utjecali su i na isporuke.

“Uvoz (nafte) na američku obalu Meksičkog zaljeva pao je na najniži nivo od 1990.-ih godina”, poručili su analitičari ANZ banke.

No, rad rafinerija se obnavlja, što je podržalo cijene nafte.

“Većina rafinerija ponovo počinje s radom i očekujemo da će se prerada gotovo u potpunosti normalizirati do kraja mjeseca”, procjenjuju u američkoj investicijskoj banci Jefferies.

Kompanija Baker Hughes objavila je u petak da je broj naftnih postrojenja u SAD-u prošle sedmice pao već treći put u posljednje četiri sedmice, i to za tri postrojenja, na njih 756.

Rast cijena nafte ograničilo je, u petak formiranje niza uragana na Atlantiku, a posebno približavanje uragana Irme Floridi.

Taj je uragan, jedan od najjačih u posljednjem stoljeću, nanio goleme štete na karipskom području.

Zbog Irme se očekuje pad potražnje za gorivima na Floridi i u jugoistočnom dijelu SAD-a, pa je u petak na američkom tržištu cijena barela potonula za 3 posto, izgubivši dobar dio dobitaka iz prvog dijela sedmice.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci