Cijene nafte prošle sedmice pale, očekuje se povećanje proizvodnje

Cijene nafte prošle sedmice pale, očekuje se povećanje proizvodnje

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su pale jer proizvodnja u SAD-u i dalje doseže rekordne nivoe, a povećanje proizvodnje najavljuju i članice OPEC-a te njihovi partneri, što će povećati ponudu na globalnom tržištu.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice je potonula gotovo za 4 posto, na 73,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio za 1,7 posto, na 64,65 dolara.

Pad cijena nafte je posljedica najava da su OPEC, Rusija i drugi veliki proizvođači spremni povećati proizvodnju na sastanku u Beču 22. i 23. juna.

Od januara 2017. OPEC i grupa neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno kako bi ublažili neravnotežu između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje, smanjili zalihe u svijetu i tako podržali cijene.

Zahvaljujući tome, cijene nafte već godinu i po dana postupno rastu, pa su polovinom sedmice dosegle najviše nivoe u više od tri godine.

No, u posljednjih mjesec dana cijene su pale s tih nivoa jer bi OPEC i njegovi partneri, po prvi put nakon 18 mjeseci, uskoro mogli povećati proizvodnju.

Ruski ministar energetike Aleksander Novak kazao je prošle sedmice nakon razgovora sa saudijskim ministrom Khalidom al-Falihom da dvije zemlje načelno podržavaju postupno povećanje proizvodnje nakon 18 mjeseci ograničenja.

“Općenito mi to podržavamo, ali o pojedinostima ćemo raspravljati s ministrima sljedeće sedmice”, rekao je Novak, dodajući da jedna od opcija uključuje postupno povećanje proizvodnje za 1,5 miliona barela dnevno, počevši od 1. jula.

Falih nije naveo pojedinosti kako bi dogovor u Beču mogao izgledati, ali je izjavio: “Vidjet ćemo kako će to izgledati, ali mislim da ćemo postići sporazum koji će zadovoljiti tržište, što je najvažnije”.

Mnogi analitičari očekuju da će biti postignut dogovor o povećanju proizvodnje.

Greg McKenna iz brokerske kompanije AxiTrader kaže da konkretni obrisi dogovora OPEC-a na sastanku ove sedmice nisu čvrsto utvrđeni i da Rusija po svemu sudeći želi veći rast proizvodnje nego ostali proizvođači.

“Moja procjena je da će povećanje biti nešto ispod milion barela dnevno, kao što je SAD navodno tražio od Saudijaca”, dodao je McKenna.

U fokusu ulagača je i proizvodnja u SAD-u koja već dulje vrijeme neprestano raste, pa je prošle sedmice dosegla nove rekordne nivoa, 10,8 miliona barela dnevno.

To znači da je u protekle dvije godine proizvodnja povećana za 28 posto i da se SAD sasvim približio poziciji vodećeg svjetskog proizvođača koju trenutno drži Rusija s 11 miliona barela dnevno.

Očekivan je i daljnji rast proizvodnje u SAD-u, s obzirom na to da je u petak kompanija Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj naftnih postrojenja u SAD-u porastao za jedan, na ukupno 863 postrojenja, novi najviši nivo od marta 2015. godine.

To je već 10. od posljednjih 11 sedmica kako se broj tih postrojenja povećava. Kako je u istom lanjskom periodu bilo aktivno samo oko 740 bušotinskih postrojenja, taj podatak pokazuje da američkim proizvođačima odgovaraju ovi nivoi cijena, pa se odlučuju na pojačanu proizvodnju.

Zbog toga su i jutros na azijskim tržištima cijene nafte dodatno pale. Tako je na američkom tržištu cijena barela pala na 64,30 dolara, dotaknuvši najniži nivo od 10. aprila, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio na 73,10 dolara.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci