Cijene nafte prekoračile 73 dolara

Cijene nafte prekoračile 73 dolara

Cijene nafte su prekoračile u utorak na međunarodnim tržištima nivo od 73 dolara nakon objave Saudijske Arabije da je u julu smanjila proizvodnju, koja je potpirila zabrinutost za globalno snabdijevanje s obzirom na očekivano smanjenje iranskog izvoza povezano s američkim sankcijama.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu porasla za 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 73,31 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 60 centi višoj cijeni, 67,75 dolara.

Trgovce je jučer zaokupila neočekivana objava Saudijske Arabije Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) da je njena proizvodnja u julu smanjena za 200 hiljada barela dnevno, na 10,29 miliona barela dnevno.

U jučer objavljenom izvještaju OPEC je na temelju sekundarnih izvora procijenio da je saudijska proizvodnja u julu neznatno porasla, na 10,39 miliona barela dnevno.

Uprkos razlikama, obje brojke upućuju na zaključak da vodeći proizvođač u sklopu OPEC-a nastoji spriječiti prekomjerno snabdijevanje koje je pritiskalo cijene nafte u protekle dvije godine.

“Smatramo da Saudijska Arabija ne želi da cijena na londonskom tržištu padne ispod 70 dolara za barelu”, procjenjuje analitičar SEB-a Bjarne Schieldrop.

Vijest o manjoj saudijskoj proizvodnji vremenski se poklopila s očekivanjima pada iranskog izvoza zbog OPEC-ovog uvođenja američkih sankcija.

Protutežu pak čini brzi rast proizvodnje u zemljama izvan OPEC-a, posebno u SAD-u, koji ograničava potražnju za OPEC-ovom naftom.

U kartelu očekuju da će snabdijevanje naftom iz neovisnih proizvođača iduće godine porasti za 2,13 miliona barela dnevno, što je za 30.000 barela dnevno više no što su procijenili u julu. Najveći dio tog povećanja činit će američka proizvodnja iz škriljaca.

Globalna potražnja za naftom raste, ali ne tako brzo kao ponuda.

U OPEC-u očekuju da će svjetska potražnja za naftom u 2019. porasti za 1,43 miliona barela dnevno, slabije nego ove godine kada bi trebala porasti za 1,64 miliona barela dnevno.

Analitičari, također, upozoravaju da bi trgovinski sukob Sjedinjenih Država i Kine i previranja na tržištima u nastajanju mogli zakočiti ekonomski rast, a time i potražnju za energijom.

 

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci