Cijene nafte porasle prema 72 dolara nakon Trumpove prijetnje

Cijene nafte porasle prema 72 dolara nakon Trumpove prijetnje

Cijene nafte su porasle u srijedu na međunarodnim tržištima prema 72 dolara nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio ispaljivanjem projektila na ciljeve u Siriji nakon navodnog napada hemijskim oružjem na uporište pobunjeničkih snaga.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla za 81 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,85 dolara. U gotovo identičnom iznosu porasla je i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 66,34 dolara, seebiz.eu.

Američki predsjednik je u više navrata kritizirao Moskvu zbog podrške sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu a nakon navodnog napada hemijskim oružjem na Dumu koju kontroliraju pobunjeničke snage Washington i njegovi saveznici razmatraju mogućnost zračnih napada na sirijske oružane snage.

Danas je Trump na Twitteru najavio vojnu akciju u Siriji. Projektili stižu, poručio je američki predsjednik Moskvi koja je kazala da će oboriti sve koji budu ispaljeni na Siriju.

Pojedine velike aviokompanije su preusmjerile letove nakon što je europska agencija za kontrolu zračnog prometa Eurocontrol upozorila avione u istočnom dijelu Mediterana da budu na oprezu zbog mogućih zračnih napada na Siriju.

Sirija nije veliki proizvođač nafte, ali svaka naznaka sukoba u toj regiji izaziva zabrinutost zbog mogućih poremećaja u snabdijevanju Bliskog istoka, sjedišta grupe vodećih proizvođača nafte u svijetu.

“Trenutno je fokus tržišta definitivno na mogućem vojnom udaru na Siriju”, rekao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Strahuje se, također, da bi Sjedinjene Države mogle ponovo uvesti sankcije Iranu.

“Smatramo da fundamenti ne opravdavaju trenutnu cijenu (nafte), ali tržište je, nažalost, više fokusirano na politiku i zanemaruje neke upozoravajuće naznake, posebno povećanje američke proizvodnje”, tumači Weinberg.

I danas su podaci iz SAD-a zakočili izrazitiji rast cijena nafte, nakon što je najnoviji sedmični izvještaj Američkog instituta za naftu (API) pokazao rast američkih zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 1,8 miliona barela. Analitičari su očekivali njihov skroman pad.

Američka vlada je saopštila u utorak da očekuje veći rast domaće proizvodnje u 2019. nego što su do sada procjenjivali, posebno zahvaljujući skoku proizvodnje iz škriljaca.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne korpe njezine nafte u utorak iznosila 66,96 dolara, te je porasla 1,87 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

O autoru

Srodni članci