Cijene nafte porasle prema 68 dolara, OPEC disciplinirano ograničava snabdijevanje

Cijene nafte porasle prema 68 dolara, OPEC disciplinirano ograničava snabdijevanje

Cijene nafte su porasle u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara, podržane uravnoteženjem ponude i potražnje zahvaljujući discipliniranoj sprovedbi sporazuma vodećih proizvođača o ograničenju snabdijevanja.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla za 83 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 67,94 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi višoj cijeni, od 62,63 dolara.

Tržišta pažljivo prate napetosti u trgovinskim odnosima SAD-a i Kine nakon što je Washington najavio carine na kineski uvoz, a Peking uzvratio istom mjerom. Potom je američki predsjednik Donald Trump u petak zaprijetio dodatnim carinama u vrijednosti 100 milijardi dolara, potpirujući strahove od trgovinskog rata dvije vodeće svjetske privrede.

“Tržište trenutno zabrinjava eskalacija napetosti u trgovinskom ratu između Sjedinjenih Država i Kine, i to opravdano budući da će to loše utjecati na globalni (ekonomski) rast i na rast potražnje za naftom”, tumači Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

“No, ponuda i potražnja se istovremeno uravnotežuju i čini se da će cijene nafte rasti sve dok Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri budu poštivali dogovor o smanjenju proizvodnje”, dodao je.

U singapurskom Phillip Futuresu se slažu s takvom ocjenom.

“Cijene nafte su vrlo osjetljive na napetosti u trgovinskim odnosima između Kine i SAD-a … No, bazičnu podršku pruža im nagovještaj iz OPEC-a da će nastaviti ograničavati proizvodnju i u 2019”, ističu u toj konsultantskoj kući.

Naftna tržišta ove godine podržavaju zdrava potražnja i ograničeno snabdijevanje koju sporazumno sprovodi OPEC i grupa neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom. Dogovoreno je ograničenje snabdijevanja za 1,8 miliona barela dnevno, a tržišta posebno prate u kojoj se mjeri dogovor poštuje.

Na početku nove sedmice trgovci su tako ignorirali podatak o aktiviranih 11 novih bušotinskih postrojenja u Sjedinjenim Državama u prošloj sedmici, prema podacima specijalizirane kompanije Baker Hughes. SAD nije sudionik sporazuma i minira nastojanja ostalih proizvođača povećanjem proizvodnje nafte iz škriljaca.

OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u petak iznosila 64,82 dolara, što znači da je pala 36 centi u odnosu na prethodni dan.

seebiz.eu

O autoru

Srodni članci